×

Recensie

World

13 december 2006

Soundtrack

Babel - Music From And Inspired By The Motion Picture

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Concord

Babel - Music From And Inspired By The Motion Picture Gustavo Santaolalla World 4 Soundtrack Babel Written in Music https://writteninmusic.com

Babel mag zonder twijfel een van de films (zo niet dé film) van het jaar genoemd worden. Eén die mij na het zien nog wekenlang in de greep heeft gehouden. Dat de film niet alleen qua beelden maar ook qua muziek helemaal klopt bewijst de dubbel CD die net verschenen is. De combinatie van verrassend en mooie popsongs met de muziek gecomponeerd door de Argentijnse Gustavo Santaolalla betekend dus ook gewoon dat we hier te maken hebben met de beste soundtrack van het jaar.

Met Babel vervolmaakt de Mexicaanse filmmaker Alejandro Gonzales Inarritu een fascinerende trilogie die met Amoros Perros’ en 21 Grams begon. De aan Quintin Tarantino en PT Anderson gelieerde vertelstijl vond met Babel zijn volmaaktheid. Gustavo Santaolalla is een Argentijnse multi muzikant die zich vanuit het spelen in de legendarische Argentijnse psychedelische folkrock band Arco Iris eind jaren ’60 heeft ontwikkeld tot een van de meest opvallende componisten van film muziek. Waren zijn composities voor de films 21 Grams en The Motorcycle Diaries (waarvoor hij genomineerd werd voor een Oscar) al zeer doeltreffend. Met de emotievolle en zo mooi ingehouden soundtrack van ‘Brokeback Mountain’ maakte hij dus ook al de mooiste filmmuziek van vorig jaar en won daarvoor dan terecht een Oscar. En o ja, was Brokeback Mountain ook niet gewoon de meest opvallende en beste film van dat jaar? Natuurlijk had zijn voor Emmylou Harris geschreven A Love That Will Never Grow Old ook gewoon de Oscar voor mooiste song moeten krijgen!

Aangezien de film in drie landen speelt is er ook voor een gevarieerde soundtrack gekozen. De prachtige sfeervolle basismuziek is typisch Santaolalla. Een relaxte bijna Ry Coorder achtige gitaar wordt verwarmd door strijkers op de achtergrond en soundscapes die de boel vervreemden. Een ideale combinatie. Voor de andere muziek werd een mix van originele muziek van de landen waar de film speelt en Westerse muziek gevonden. Niet alles wat op de soundtrack staat zit ook in de film, maar alles sluit naadloos qua sfeer op elkaar aan. De typische mariachi van Mexico, de opwindende latino hiphop van Rip Slyme, de prachtige composities van de Japanse alleskunner Ryuchi Sakomoto en de oorspronkelijke Marokkaanse klanken vermengd en fraai bewerkt door Santaolalla zelf. Verder, en diegenen die de film hebben gezien weten exact wat ik bedoel, is er ook die geweldige mix van Earth Wind & Fire September met Fatboy Slim’s bewerking van Steve Miller’s The Joker. In de film qua beelden overweldigend, hier enerverend geschikt voor de dansvloer. Daarnaast valt in het prachtige World Citizen van David Sylvian toch ook weer eens op hoe geniaal deze man is. Een soundtrack als geen ander en een absolute aanrader!

Tracklisting Babel:

Disc1

 1. Tazarine – Gustavo Santaolalla
 2. Tu Me Acostumbraste – Chavela Vargas
 3. September/The Joker – Fatboy Slim
 4. Deportation/Iguazu – Gustavo Santaolalla
 5. World Citizen – I Won’t Be Disappointed/Looped Piano – Keigo Oyamada
 6. Cumbia Sobre El Rio – Control Machete
 7. Hiding It – Gustavo Santaolalla
 8. Masterpiece – Rip Slyme
 9. Desert Bus Ride – Gustavo Santaolalla
 10. Bibo No Aozora/Endless Flight And Babel – Gustavo Santaolalla
 11. Tribal – Gustavo Santaolalla
 12. Para Que Regreses – El Chapo De Sinaloa
 13. Babel – Nortec Collective
 14. Amelia Desert Morning – Gustavo Santaolalla
 15. Jugo A La Vida – Los Tucanes De Tijuana
 16. Breathing Soul – Gustavo Santaolalla
 17. The Blinding Sun – Gustavo Santaolalla

Disc2

 1. Only Love Can Conquer Hate – Ryuichi Sakamoto
 2. El Pachangon – Los Incomparables
 3. Two Worlds, One Heart – Gustavo Santaolalla
 4. The Phone Call – Gustavo Santaolalla
 5. Gekkoh – Susumu Yakota
 6. The Catch – Gustavo Santaolalla
 7. Mujer Hermosa – Los Incomparables
 8. Into The Wild – Gustavo Santaolalla
 9. Look Inside – Gustavo Santaolalla
 10. The Master – Gustavo Santaolalla
 11. Oh My Juliet! – Takashi Fuji
 12. Prayer – Gustavo Santaolalla
 13. El Besito Cachicurris – Daniel Luna
 14. Walking In Tokyo – Gustavo Santaolalla
 15. The Visitors – Hamza El Din
 16. Morning Pray – Gustavo Santaolalla
 17. Mi Adoración – Banda Agua Caliente
 18. The Skin Of The Earth – Gustavo Santaolalla
 19. Bibo No Aozora/04 – Ryuichi Sakamoto