×

Recensie

Alternative

23 oktober 2019

Son of Han

Imaginary Western

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Run The Story

Imaginary Western Son of Han Alternative 4 Son of Han – Imaginary Western Written in Music https://writteninmusic.com

Vijf jaar geleden overleed Jack Bruce, gevierd zanger, bassist en songschrijver van onder meer Cream. Bruce maakte vanaf de jaren zeventig ook solo indruk met vernieuwende en originele muziek. Son of Han, ofwel Hans Croon, zanger/gitarist/liedjesschrijver van The Dutch, terzijde gestaan door medebandleden, brengt met de ep Imaginary Western Jack Bruce terecht weer onder de aandacht.

Son of Han laat op deze ep een eigen, frisse en smaakvolle interpretatie van vier songs horen. Het geluid van de jaren zestig en zeventig is ver weg op deze ep maar de nieuwe versies, met hun verrassende instrumentatie, zijn zonder meer waardig en elegant. Ze voegen meer toe dan retroversies zouden doen. Voor een seventies trip hebben we natuurlijk gewoon de originele tracks.

De single White Room is onbedoeld ook een ode geworden aan Cream drummer Ginger Baker, die onlangs overleed. In de handen van Son of Han is deze onvervalste klassieker een fijnzinnige, smaakvolle, golvende song met mooie zangpartijen en een jazzy toets geworden. Absoluut een aanwinst. Theme For An Imaginary Western was een song van Bruce’s eerste soloplaat uit 1969, een track die eigenlijk al jaren oud was en al snel succesvol werd gecoverd door Mountain. Verfijnd gitaarwerk, banjo en kleingehouden drums, die op gepaste momenten erop klappen, maken ook van deze versie een fijne.

One is van het album Out Of The Storm (1974) en wordt door Son of Han opgerekt naar ruim zes minuten. Deze song ging destijds vocaal alle kanten op waarbij Bruce soms in de buurt kwam van de symfo/prog. Son of Han vult deze slepende track op eigen wijze in met extra lagen zang en ritmische accenten. Was de anderhalve minuut verwondering van Can You Follow? in 1971 nog beperkt tot piano en zang – waar Jack Bruce met zijn kwaliteiten natuurlijk genoeg aan had – de interpretatie van Son of Han gaat mooi ruimtelijk en koel van start om vervolgens met een scherpe electrobeat en piano door te stappen. Zo kan het ook.

De familie van Jack Bruce sprak al lovende woorden over deze interpretaties van diens songs. Pete Brown, als tekstschrijver eigenlijk het vierde lid van Cream en ook muzikaal partner van Jack Bruce, merkte al op hoe bijzonder het is dat het uitdagende One wordt gecoverd. Daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten. Dat deze mooie en met liefde gemaakte ep maar mag bijdragen aan een herwaardering van Jack Bruce’s muziek.  1. White Room
  2. Theme For An Imaginary Western
  3. One
  4. Can You Follow?