×

Recensie

Pop

26 februari 2013

Solex – (The Sound Map Of The

Solex Ahoy!

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bronzerat Records

Solex Ahoy! Solex Pop 3.5 Solex – Solex Ahoy! (The Sound Map Of The Netherlands) Written in Music https://writteninmusic.com

Elisabeth Esselink, oftewel Solex, komt twee jaar na Amsterdam Throwdown, King Street Showdown weer met een verrassende plaat. Solex Ahoy! is het resultaat van een rondreis over de waterwegen van de elf Nederlandse provincies, een rondreis waarbij in ieder landsdeel muzikanten aan boord klommen om een hommage aan het Nederlandse landschap in elkaar te knutselen. Al deze improvisaties vormen samen The Sound Map of the Netherlands.

Esselink en haar muzikale partner Bart van Poppel ontvingen de nodige bekende namen aan boord: zo spelen Henny Vrienten, Robin Berlijn, Daniel Lohues, Michiel Romeijn, Kaz Lux en Elle Bandita mee op dit amusante album. De muziek is over het algemeen vrij traditioneel; er wordt gebruik gemaakt van instrumenten als tuba, bariton sax, trombone, klarinet, fluit, accordeon, dobro en mandoline. Hier en daar geeft een orgel een scheutje funk mee. De sfeer op Solex Ahoy! is die van een onthaast Nederland dat soms knipoogt naar Amerika. Tom Waits en Jon Spencer met hun voeten in de klei. Maar ook Zijlstra en De Kift zullen goedkeurend knikken bij het beluisteren van dit avontuur.

Bij opener Noord-Holland vallen vooral de baritonsax en de algehele losse structuur op. Elders is er door de inzet van vocalen in dialect een wat duidelijkere link naar de provincie in kwestie. Het Fries en Limburgs geven karakter, net zoals het Drenths en de dobro dat elders doen. Leuk om weer eens wat anders te horen dan de standaard pop/rocktalen. Overijssel is een eigenwijze vioolblues, aangezwengeld door kindervocalen en Zuid-Holland is een vrolijkmakende instrumental waar het verkeer doorheen raast. Zeeland, met een Zeeuws orerende Michiel Romeijn, is gelardeerd met scheepvaartberichten en volgt op de plattelandsblues (inclusief eendengesnater) van Noord-Brabant.

Je kunt nu niet direct zeggen dat Solex en haar partners iedere Nederlandse provincie met het bijbehorende landschap treffend in muziek weten om te zetten. Zeker bij de instrumentals is dit toch lastig. Maar dat zal niet eens het doel geweest zijn. Spontaan het moment en de locatie vangen, dat was het uitgangspunt bij dit project. En dat levert een lekker album op, een werkstuk dat zich laat beluisteren als een muzikaal museum, een Nederlands rariteitenkabinet dat prikkelt en tevens maant tot rust. 1. Nood-Holland
 2. Friesland
 3. Groningen
 4. Drenthe
 5. Overijssel
 6. Gelderland
 7. Limburg
 8. Noord-Brabant
 9. Zeeland
 10. Zuid-Holland
 11. Utrecht
 12. Flevoland