×

Recensie

Alternative

09 oktober 2020

Soft People

Absolute Boys

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sandwich Kingdom

Absolute Boys Soft People Alternative 4 Soft People – Absolute Boys Written in Music https://writteninmusic.com

Soft People, we hebben ze hard nodig in deze narcistische eenzame wereld nu de kwade maatschappij in een draaikolk van razernij verkeerd en de het egocentrisme zichzelf de vernietiging in helpt. Je laat je toch niet door anderen de les lezen, kom op zeg! Natuurlijk moet de weerbaarheid opgebouwd worden door juist die grenzen te verleggen, maar aan de andere kant is er misschien nog wel meer behoefte aan een zachtere aanpak, waarbij op een totaal vernieuwende wijze die visie tot escapisme wordt overgedragen.

Drie jaar geleden zetten Caleb Nichols en John Metz zich nog met American Men tegen het kapitalisme af. Het feit dat het presidentschap van de Verenigde Staten voor een rijke mondige zakenman gewoon te koop is levert genoeg inspiratie voor het Californische retro dancepop duo op, die de bezieling duidelijk in de eighties new wave zoekt. De afgelopen periode is er veel gebeurt. Natuurlijk domineert Corona en het leiderschap van Donald Trump nog steeds het merendeel van het nieuws, maar ook de MeToo-beweging en het Black Lives Matter vraagstuk zorgen voor terechte opschudding. Hierdoor raakt wel een andere minderheid ondersneeuwt. De homoseksuele gemeenschap beland verder onzichtbaar op de achtergrond, terwijl er nog steeds sprake van discriminatie en geweld tegen deze kwetsbare doelgroep is.

Absolute Boys is daardoor nog persoonlijker voor de twee mannen die als getrouwd stel hier met regelmaat mee geconfronteerd worden. De link met de jaren tachtig is nog passender, omdat er na het discotijdperk publiekelijk voor emancipatie van de mannenliefde gestreden wordt, met op de achtergrond de dreiging van het dodelijke nog onbehandelbare AIDS virus. De uitweidende slide gitaarlijnen in het dromerige New Moon sluiten bij het weemoedige begeren naar een ideale leefomgeving aan waarbij de oplopende hoopvolle soulzang dit verlangen alleen maar versterkt. Een hoogtepunt op de plaat welke later bijna door Wish II geëvenaard wordt, waar zagende shoegazer klanken hun intrede doen. Ze geven er een hypnotiserend psychedelisch randje aan, waardoor het nog meer een intens prettige oorsuizende beleving wordt.

Na dit sterk staaltje inspelen op de emoties gaat het tweetal onverschrokken in het creëren van gevoelige zang melodieën gecombineerd met sfeervolle dwarrelende gitaarakkoorden, gepassioneerde drumbeats en een breed scala aan caleidoscopen prikkelende mechanische geluidscollages door. Alleen het kermisgehalte van het draaiorgel achtige Louis roept vervelende irritante jeugdherinneringen op, dit soort nostalgische waarnemingen is minder aan mij besteed. Hierdoor komt een erotische synthpop nummer als het softcore Alex wat gewoontjes over, maar ook daarbij overheerst de drang om kwaliteit af te leveren. Het zijn bijna verboden liefdesliedjes die zich binnenhuis afspelen als de gordijnen gesloten zijn. Hoe triest kan het zijn als je dit soort romantiek voor de buitenwereld verborgen houdt.

Dat betwijfelende gevoel vormt ook de oorsprong in het met sterk ritmische beats ondersteunende praatzang van het tegen de rap aanhangende nachtelijke 22 Lunes ontmoeting. Met veel ruimtelijk gebruik van echo’s op de shoegazer pedalen, ijle dreampop keyboards en galmende soul koortjes sluiten ze vervolgens waardig met Embering af. En dan kom je nogmaals tot de ontdekking dat het wonderbaarlijk is welk geluid het tweetal Caleb Nichols en John Metz in het overtuigend sterke Absolute Boys neerzetten.  1. New Moon
  2. Shot Through
  3. Wish II
  4. Ramon
  5. Louis
  6. William
  7. Alex
  8. I Saw the Moon
  9. 22 Lunes
  10. Embering