×

Recensie

Pop

18 april 2014

Positie 8 Jaarlijst 2014

Snowbird

Moon

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Moon Snowbird Pop 4 Snowbird – Moon Written in Music https://writteninmusic.com

Als je de zuivere, etherische muziek van Snowbird hoort, is het moeilijk voor te stellen dat dit debuutalbum jaren in de maak is geweest en het veel voeten in de aarde heeft gehad voordat de plaat eerder dit jaar uitkwam. De hoofdrolspelers op Moon zijn Simon Raymonde en zijn ex-vriendin Stephanie Dosen. Raymonde’s voormalige band, Cocteau Twins, wist in de jaren tachtig en negentig vele muziekliefhebbers over de hele wereld aan zich te binden met wonderschone muziek die uit een andere wereld leek te komen. Stephanie Dosen debuteerde in 2007 op Bella Union, het kwaliteitslabel dat Simon Raymonde nu alweer een jaar of 17 vanuit Londen bestiert.

De meeste aandacht, bij het beluisteren van Moon, gaat uit naar de zweverige, gelaagde zang van Stephanie Dosen. Naar verluidt spendeerde ze heel veel (nachtelijke) uren aan het opnemen van haar vocalen. Dit gebeurde voor een groot deel in de VS en niet in het bijzijn van Raymonde, die op de plaat vooral piano, bas en gitaar speelt. Andere bijdragen komen van Ed O’Brien en Phil Selway van Radiohead terwijl ook enkele leden van Bella Union-bands Midlake en Lanterns On The Lake acte de presence geven.

Het ligt voor de hand om Snowbird met de Cocteau Twins te vergelijken en dat is ook zeker gebeurd dit jaar. De opvallende zang van Dosen is vergelijkbaar met die van Elizabeth Fraser en de muziek op Moon is soms net zo dromerig, landelijk en weldadig als die van de Cocteau Twins. Snowbird leunt echter veel minder op vervormde gitaren en de zang van Dosen is minder ongrijpbaar dan die van Fraser.

Moon is vooral een plaat voor avond, nacht en vroege ochtend. Het is een album dat ontsproten lijkt aan het leven buiten de stad. Terug naar de natuur. I Heard The Owl Call My Name is de fraaie opener die ons met de zwier van een zwevende uil het bos intrekt. Piano, fluit en strijkers verfraaien hierna het evenzo mooie All Wishes Are Ghosts.

Met Bears On My Trail brengt Snowbird onontkoombare, feeërieke pop, subtiel aangedreven door de drums van Midlake’s McKenzie Smith. Hierna is het de beurt aan de single Porcelain om te stralen. De heilzame klanken van Raymonde’s piano en Dosens zang zetten de tijd even stil. Op In Lovely zijn het spaarzame gitaarklanken en een trage piano die mooi inwerken op Dosens altijd fraaie zang. Het afsluitende Heart Of The Woods verrast met elektronische beats en trompet. Dit werkt echter prima en vormt ook de verfrissende referentie naar de remixes die van alle albumtracks van Moon zijn gemaakt. De remixes van de Amerikaanse RxGibbs zijn verzameld onder de naam Luna en completeren deze mooie, langverwachte release van Snowbird.

Tracklisting Moon:

 1. I Heard The Owl Call My Name
 2. All Wishes Are Ghosts
 3. Charming Birds From Trees
 4. Where Foxes Hide
 5. Amelia
 6. Bears On My Trail
 7. Porcelain
 8. Come To The Woods
 9. We Carry White Mice
 10. In Lovely
 11. Heart Of The Woods


 1. I Heard the Owl Call My Name
 2. All Wishes Are Ghosts
 3. Charming Birds from Trees
 4. Where Foxes Hide
 5. Amelia
 6. Bears on My Trail
 7. Porcelain
 8. Come to the Woods
 9. We Carry White Mice
 10. In Lovely
 11. Heart of the Woods
 12. I Heard the Owl Call My Name (Rx Gibbs Remix)
 13. All Wishes Are Ghosts (Rx Gibbs Remix)
 14. Charming Birds from Trees (Rx Gibbs Remix)
 15. Where Foxes Hide (Rx Gibbs Remix)
 16. Amelia (Rx Gibbs Remix)
 17. Bears on My Trail (Rx Gibbs Remix)
 18. Porcelain (Rx Gibbs Remix)
 19. Come to the Woods (Rx Gibbs Remix)
 20. We Carry White Mice (Rx Gibbs Remix)
 21. In Lovely (Rx Gibbs Remix)
 22. Heart of the Woods (Rx Gibbs Remix)