×

Recensie

Alternative

10 april 2017

Sneaks

It's A Myth

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Merge Records

It's A Myth Sneaks Alternative 4 Sneaks – It’s A Myth Written in Music https://writteninmusic.com

Eva Moolchan, die schuilgaat onder de naam Sneaks, kwam in 2015 met het lokaal onmiddellijk bewonderde EPtje Gymnastics. Hiermee tourde ze er flink op los zodat het mond-op-mond alsmaar doorgroeide en er uiteindelijk ook zeer positief over geschreven werd. Met enkel een drumcomputer, basgitaar en haar stem liet ze een kruising tussen postpunk en funk horen die deed denken aan Pylon en Bush Tetras. Toch miste er nog wat aan het toen al bijzondere geluid. Nu het Merge platenlabel haar heeft getekend en ze met Mary Timony ( van onder andere Helium, Ex Hex, Wild Flag) een bewonderaar en tevens producer rijker is geworden kan de ontwikkeling naar een meer eigen geluid worden doorgezet.  Dit gebeurt dan ook op zeer eigenzinnige wijze met haar nieuwe EP It’s a Myth. Je hoort het goed,  wederom een EP die tevens maar 18 minuten klokt. In het geval van Sneaks is dit waarschijnlijk positief, want haar compromisloze stijl kan op een toekomstig debuutalbum wellicht tegen gaan staan.

Muzikaal is er niet veel veranderd in vergelijking met Gymnastics. Nog steeds gebruikt ze de basiselementen van drumcomputer, bas en vocalen om haar funky electronic postpunk hybride (zeg dat maar eens snel achter elkaar)  over te brengen. Kortweg klinkt het begin van de EP meer electronic en de tweede helft meer postpunk, maar de uitwerking is hetzelfde. Herhaling lijkt nu een veel belangrijkere rol in te nemen bij haar muziek. Instrumentale herhaling horen we in de speelse, maar stug doorpompende baslijn waarbij elk lied eigenwijs zich blijft vasthouden aan eenzelfde motiefje. De echte onderscheiding zit echter in vocale herhaling; complete tracks worden opgebouwd uit maximaal een paar regels tekst, waar steeds op wordt gevarieerd. Teksten die vaak enkel dienen als leuk klinkende rijmpjes en niet veel anders. “Divine, Divine, Devo”, herhaalt ze steeds in het liedje Devo. Ritmisch is het leuk, vooral omdat haar gortdroge voordracht evengoed als percussie element moet worden gezien.  Een enkele keer lijkt er meer betekenis achter te zitten als ze in Hair Slick Back aangeeft, “you think you got a lot to say – nooooo. You think you need a bigger stage”, waaruit (politieke?) frustratie spreekt met betrekking tot mensen die een grote mond hebben.

Uiteindelijk is het een zeer funky, aanstekelijk en in zekere zin ook wel meezingbaar EPtje geworden die benieuwd maakt voor de toekomst. Wellicht is meer variatie nodig op een debuutalbum, hoewel juist dat monotone woordspelletje haar muziek zo uniek maakt.

Tracklisiting It’s a Myth:

 1. Inside Edition
 2. Look Like That
 3. Not My Combination
 4. Hair Slick Back
 5. Devo
 6. PBNJ
 7. Act Out
 8. Daffodils
 9. With a Cherry on Top
 10. Future


 1. Inside Edition
 2. Look Like That
 3. Not My Combination
 4. Hair Slick Back
 5. Devo
 6. PBNJ
 7. Act Out
 8. Daffodils
 9. With A Cherry On Top
 10. Future