×

Recensie

Electronic

24 januari 2019

Sneaks

Highway Hypnosis

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Merge Records

Highway Hypnosis Sneaks Electronic 3 Sneaks – Highway Hypnosis Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Eva Moolchan AKA Sneaks er een eigenzinnig stijltje op nahoudt weten we al van haar vorige 2 EPS. Deze stonden vol met herkenbare elementen als Pylon-achtige postpunk, funk, electronic en wat lichte R&B. Maar daar houden de herkenbare elementen ook gelijk op, want wat ze klaarspeelt met enkel basgitaar, drumcomputer en haar stem is uniek. Sterk leunend op de kracht van herhaling, waar baslijnen en eenvoudige vocale zanglijnen tot in den treure alsmaar doorgaan en doorgaan. Je moet er een beetje tegenkunnen, want het zit oo het randje van irritant. Echter, als je er eenmaal goed in zit hoor je een eigenzinnige electro-funk-postpunk hybride waar geen vergelijking tegenop is gewassen.

Op Highway Hypnosis wordt die onnavolgbare lijn doorgezet, maar niet hoe we op voorhand zouden verwachten. Ze gooit namelijk vrij radicaal het roer om door meer voor de R&B en Hip-Hop kant van haar sound te kiezen, de beats nog harder te laten klinken, meer synths toe te passen en haar basgitaar slechts sporadisch aan te raken. Onveranderd is wel haar fascinatie voor herhaling, zoals we al gelijk horen in de opener en tevens titelnummer, waar de zanglijn “Highway Hypnosis” telkens weer op repeat gaat en er meerdere vocale lagen aan te pas komen. Dat horen we vaker teug op dit album, 1 of 2 woorden die steeds in de herhaling gaan, zoals op het haast onuitspreekbare Saiditzoneza dat het woord telkens herhaalt.

Sneaks muzikale invulling is erg interessant, maar wel wisselvallig en bovendien fragmentarisch. Zo krijgen we op The Way it Goes verrassende Uk garage en jungle om de oren. Geflirt met dub en dancehall word er op Addis en Cinnamon. Aanstekelijk soulvolle minimal R&B krijgen we te horen op Money Don’t Grow On Trees, dat met zijn aanstelijke fingersnaps, keys, percussie en blazers (dat horen we toch goed?) wel het meest maximale en bovendien het meest catchy lied van het album genoemd kan worden. Tot zover niets aan de hand, al zouden we willen dat sommige liedjes net even wat langer doorgingen. Nu zijn het steeds schetsen bestaande uit heel toffe klanken, dat wel. Echt fout gaat het pas bij de echte footwork- en trap elementen die soms de muziek binnensluipen, zoals op Ecstasy en Suck it Like A Whistle. Als een pissebed die ruzie heeft met een luciferdoosje komen de beats haast met tegenzin  kaal, amateuristisch en traag je kamer in rollen. Het is een sound die Sneaks echt niet nodig heeft en bovendien maakt het haar stijl minder eigenzinnig. Gelukkig pakt ze in Holy Cow Never Saw a Girl Like Her en And we’re off toch nog even haar basgitaar op voor die lekkere dosis funky postpunk, maar juist nu voelen die tracks misplaats. Ach, wij zijn er evengoed blij mee.

Alles bij elkaar komt het neer op een beetje wisselvallig en fragmentarisch album, maar wel één met bergen erg toffe ideeën en genoeg leuke tracks. Toch hopen we dat een volgend album wat consistenter is, meer gebruik maakt van haar sterke kwaliteiten en de gemakzuchtige moderne trucjes weer achterwege laat. Dan komt het vast wel weer goed.

Tracklisting Highway Hypnosis:

 1. Highway Hypnosis
 2. The Way It Goes
 3. Ecstasy
 4. Suck It Like a Whistle
 5. Addis
 6. Saiditzoneza
 7. Money Don’t Grow on Trees
 8. Cinnamon
 9. Holy Cow Never Saw a Girl Like Her
 10. Beliefs
 11. And We’re Off
 12. A Lil Close
 13. Hong Kong to Amsterdam


 1. Highway Hypnosis
 2. The Way It Goes
 3. Ecstasy
 4. Suck It Like A Whistle
 5. Addis
 6. Saiditzoneza
 7. Money Don't Grow On Trees
 8. Cinnamon
 9. Holy Cow Never Saw A Girl Like Her
 10. Beliefs
 11. And We're Off
 12. A Lil Close
 13. Hong Kong To Amsterdam