×

Recensie

Alternative

28 februari 2021

Smerz

Believer

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: XL

Believer Smerz Alternative 4 Smerz – Believer Written in Music https://writteninmusic.com

Het muziekklimaat in Noorwegen heeft een sprookjesachtige aantrekkingskracht welke aan de ene kant elfjesachtige artiesten als AURORA laat ontpoppen maar waar tegenover ook de rotsvaste blackmetal scene de reusachtige geweldenaren van Burzum en Dimmu Borgir een podium gunt. De voorgeschiedenis van de plunderende zeevarende Vikingen staat recht tegenover die romantische, maar ook vaak lugubere sages en legendes vertellingen welke nog steeds op muzikaal gebied hun invloeden als erfenis nalaten. Tolkien achtige avontuurlijke sfeer die door gigantische gebergtes en dicht begroeide bebossing de mystiek oproepen spelen hierbij uiteraard ook mee.

Het getalenteerde dames duo Smerz laat hun liefde voor de techno in de EP Okey doorklinken, waarbij vooral die elektronische dansbeleving op de voorgrond staat. De tweede EP Have Fun is al vreemder, brutaler en onvoorspelbaarder. De uit Oslo afkomstige Catharina Stoltenberg en Henriette Motzfeldt ontkiemen hier hun ideeën welke uiteindelijk leiden tot het eerste volwaardige hoofdstuk Believer, waar de eerder genoemde traditionele basis van het woeste thuisland een grote rol in vervuld.

Believer is een donkere avondwandeling door een onherkenbaar landschap waarbij enkel schemerig maanlicht als een onbetrouwbare gids de onnavolgbare weg door het onzichtbare labyrint uitstippelt. Na de glinsterende geluidscollages zijn daar gelijk al die slagvaardige moordende basgitaarakkoorden in Gitarriff die al in de eerste minuut voor de nodige verwarring zorgen. Een extremiteit waarvan er nog velen zullen volgen. De beangstigende sfeer krijgt tegengas van die hemelse zangpartijen die zich door het oerwoud van eighties dreampop en eeuwenoude folklore heen werken.

Vooral dat laatste conservatieve element zorgt voor de rust in de hectiek en maakt van Hva Hvis een passend slotakkoord. Zo wordt er op Believer prachtig gebruik gemaakt van theatrale orkest escalaties die in de vorm van samplers een belangrijke plek opeisen. Er is ruimte voor klassieke verstilling, met ware operazang in Versace Strings, het adembenemende filmische spektakel The Favourite en het geschoolde Sonette, waar de pompende synthesizers zijn ingeruild voor de meer aardse piano.

De spookachtige geesten van de uit Bristol afkomstige jaren negentig triphop hebben in het geheel een prominente rol. Waarbij vooral het belang van de beklemmende Massive Attack tripgoth meesterwerk Mezzanine op indrukwekkende wijze als een verslindende parasiet op de plaat is binnengedrongen en vooral bij het titelstuk Believer en het ritmisch zeer sterke Glassbord zijn modderige slijmerige sporen heeft achter gelaten.

Dat dit eigenzinnige gezelschap zeker gegrond in het heden staat hoor je in het Noors gezongen zwoele Rain en het intermezzo Rap Interlude terug. Waarbij ze aansluiten bij hun eigen generatie, die opgegroeid zijn met de multiculturele straattaal van de stoere hiphop, en welke op gelikte gefiltreerde wijze hun stadse positie opeisen. Ook het toegankelijke Flashing is opgebouwd volgens de principes van een hit scorende popformule. Met soul, stemvervormers en schreeuwende ambient wordt er na een climax toegewerkt die vreemd genoeg maar niet wil komen.

Die zit er dus wel in de gewaagde avantgardistische techno van het onrustige Hester en I Don’t Talk About That Much. Een dansbare overtreffende trap van het voorbereidende werk op Okey, een ware in trance rakende clubtrack, een knipoog naar het verleden, en de bevestiging dat ze het kunstje ondertussen volleerd afgerond hebben. Smerz heeft zich in een paar jaar tijd ontwikkelt tot hedendaagse cyber postpunkers die de duisternis op totaal eigen wijze inkleuren. 1. Gitarriff
 2. Max
 3. Believer
 4. Versace Strings
 5. Rain
 6. 4 Temaer
 7. Hester
 8. Flashing
 9. The Favourite
 10. Rap Interlude
 11. Sonette
 12. Glassbord
 13. Grand Piano
 14. Missy
 15. I Don't Talk About That Much
 16. Hva Hvis