×

Recensie

Alternative

10 september 2010

Skunk Anansie

Wonderlustre

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: V2

Wonderlustre Skunk Anansie Alternative 3.5 Skunk Anansie – Wonderlustre Written in Music https://writteninmusic.com

Ineens was Skunk Anansie er weer. De Britse band kwam in 2009 uit het niets met een verzamelalbum,  een compilatie waarop bovendien drie nieuwe nummers te vinden waren. In mei stond de band ook weer op Pinkpop. Dat was na 1996 en 1999 alweer de derde keer voor het kwartet. Skunk Anansie was dan ook een grote band in de tweede helft van de jaren negentig. Dankzij tracks als Selling Jesus en Weak was de groep als een komeet omhoog geschoten. Skunk Anansie consolideerde haar status met de memorabele hit Hedonism en vele overtuigende optredens op de grote Europese festivals.

Na 1999 raakte de band vrij snel in de vergetelheid. De vurige maar vrij conventionele rock van Skunk Anansie (‘clit rock’ volgens zangeres Skin) leek achteraf toch wel wat tijdgebonden en niet onbeperkt houdbaar. Datzelfde gold natuurlijk ook voor andere festivalfavorieten uit de jaren negentig als Live, K’s Choice, Bush en Garbage. Ook zij zullen uiteindelijk niet de boeken in gaan als de bands die er écht toe deden in de nineties.

Hoe dan ook, het verzamelalbum Smashes And Trashes uit 2009 en de bijbehorende concerten -waaronder dus Pinkpop- smaakten naar meer en Skin en consorten besloten bij elkaar te blijven. Het eerste concrete gevolg van deze stap is het album Wonderlustre. Dat Skunk Anansie toch nog wat bellen doet rinkelen blijkt al uit het feit dat de band een beroep kon doen op drie gerenommeerde producers: Jeremy Wheatley, Chris Sheldon en Cenzo Townshend. De cv’s van deze heren bestrijken een flink deel van het huidige rockuniversum: Depeche Mode, Foo Fighters, Radiohead, Pixies, U2, Snow Patrol en Kaiser Chiefs, om maar een greep te doen.

Wonderlustre opent niet onverdienstelijk met God Loves Only, een relatief ‘open’ nummer waarin de rockriffs gedoseerd gebracht worden en de band losjes met dynamiek speelt. De opmaat naar de finale laat zelfs een smaakvol orgel horen. Een interessante opening van deze comebackplaat.

Eigentijds

Hoewel het hierop volgende My Ugly Boy -de single- verre van origineel te noemen valt, is het wel een lekkere catchy rocker, met een vet geluid. De heren producers hebben zich op Wonderlustre in ieder geval goed van hun taak gekweten. Skunk Anansie is op een aantal nummers bovendien verrijkt met een verfrissend geluid, dat meer aansluit bij de recentere gitaarrock en –pop. Over The Love en You Can’t Always Do What You Like laten melodieuzer en vooral ruimtelijker en dunner gitaarwerk horen, iets dat wellicht te danken is aan producer Cenzo Townshend, die immers eerder met U2 werkte.

Ook de gloedvolle midtempo poprockers The Sweetest Thing en Feeling The Itch zijn de moeite waard. Op de eerstgenoemde horen we een opvallende tweede stem van Skin -haar indringende vocalen blijven natuurlijk sowieso onontkoombaar- terwijl op de laatstgenoemde toetsen en elektronica worden toegelaten, waarmee deze song duidelijk verrijkt wordt.

Helaas komen er halverwege het album weer een aantal luide en magere tracks voorbij. Het soort tracks dat je nu juist niet meer zo nodig hoeft te horen. Gelukkig zijn deze zwakkere broeders in de minderheid want elders op de plaat brengt Skunk Anansie nog een aantal degelijke ballads. Vooral het met strijkers gelardeerde Talk Too Much en het afsluitende I Will Stay But You Should Leave laten een goede indruk achter.

Wonderlustre is een degelijk album, met een paar opvallende en sterke nummers. En Skin zingt nog steeds met veel emotie. Ze heeft de potentie om heel diep in het hart te treffen. Je vraagt je af hoe ze zou klinken met een soulband of in een minimalistische setting. Dat blijft echter nog even gissen. Vooralsnog biedt Wonderlustre voldoende sterke momenten om nog even mee uit de voeten te kunnen.

Tracklisting Wonderlustre:

Disc1

 1. God Loves Only You
 2. My Ugly Boy
 3. Over The Love
 4. Talk Too Much
 5. The Sweetest Thing
 6. It Doesn’t Matter
 7. You’re Too Expensive For Me
 8. My Love Will Fall
 9. You Saved Me
 10. Feeling The Itch
 11. You Can’t Always Do What You Like
 12. I Will Stay But You Should Leave

Disc2

 1. Making Of The Record Documentary
 2. Skunk Ananasie Summer 2010 Festival Tour Footage
 3. Video For My Ugly Boy
 4. Making Of The Video For My Ugly Boy


 1. God Loves Only You
 2. My Ugly Boy
 3. Over The Love
 4. Talk Too Much
 5. The Sweetest Thing
 6. It Doesn't Matter
 7. You're Too Expensive
 8. My Love Will Fall
 9. You Saved Me
 10. Feeling The Itch
 11. You Can't Always Do What You Like
 12. I Will Stay But You Should Leave