×

Recensie

Alternative

21 februari 2010

Sir Ian

Apathology

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Dying Giraffe Records

Apathology Sir Ian Alternative 3.5 Sir Ian – Apathology Written in Music https://writteninmusic.com

Bart Hoevenaars, hij is het, de voormalige frontman van Mono, die deze nom de plume hanteert. Mono? Mono! Niet de Japanse postrockformatie, maar de Rotterdamse band waar de man die zich nu tooit met de naam Sir Ian de frontman van was. Indierock met een schurend en springerig randje. Mono viel uit elkaar en Bart zocht zijn eigen weg.

En toen was er het solodebuut: Sir Ian-Apathology. Of de artiestennaam iets te maken heeft met de Britse acteur Sir Ian McKellen die we ook wel kennen als Gandalf uit de ‘Lord Of The Rings’-trilogie, laten we in het midden. We kunnen wel stellen dat de opener Make Some Room bijna even episch klinkt als de films zich voltrekken. Een jonge Young, ene Neil, daar doet het nummer wel aan denken. (No One Knows) The  Reason Why doet ook wel wat psychedelisch aan. Mooi, slepend. De stem van Bart helder boven de muziek. Die heldere positionering vinden we ook terug in Is This All We Know. Bart durft kwetsbaar te klinken en geeft hier bijna een voorproefje af van hoe zijn tweede album gaat klinken. Als Life Of Promise klinkt, horen we plots een gitaarrocknummer met een bijna Thin Lizzy-achtigloopje. In het refrein echter uitstekende Nederlandse gitaarrock. Toch, als het nummer verder gaat, klinkt de echo van de heren Robertson en Gorham nog net even door. Zelfs de gedachte aan Daryll Ann komt op.

Het bijzondere is dat het hele album een bandgeluid neerzet, terwijl Bart zelf alle instrumenten ter hand nam. Dat is zorgvuldig gebeurd met een productie die ruimte laat aan alle instrumenten, die mooi open is en die vooral de songs laat schitteren. Apathology is al een reis op zich door de ideeënwereld van Bart Hoevenaars. Met de bijna countryachtige beat die we vinden in Going Home, klinken er de Byrds in door, ook in Josephine, terwijl You Do It To Yourself de geest oproept van zowel Kurt Cobain als Hüsker Dü. De afsluitende nummers zijn op hun beurt weer zeer verschillend; Your Mind’s Other Side weer in de richting van Neil Young, het slotnummer met het repetitief karakter een oefening in psychedelica. Een zeer aangename eerste kennismaking.

Tracklisting Apathology:

 1. Make Some Room
 2. (No One Knows) The Reason Why
 3. Is This All We Know
 4. Life Of Promise
 5. Going Home
 6. Josephine
 7. You Do It To Yourself
 8. Today I’m A Drunk
 9. Your Mind’s Other Side
 10. The Answer


 1. Make Some Room
 2. (No One Knows) The Reason Why
 3. Is This All We Know
 4. Life Of Promise
 5. Going Home
 6. Josephine
 7. You Do It To Yourself
 8. Today I'm A Drunk
 9. Your Mind's Other Side
 10. The Answer