×

Recensie

Alternative

17 december 2012

Silmus

Ostara

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Volkoren

Ostara Silmus Alternative 3.5 Silmus – Ostara Written in Music https://writteninmusic.com

Dames en heren, jongens en meisjes, hooggeëerd publiek. Welkom bij onze geblindeerde luistertest. Ditmaal onderwerpen we drie kandidaten aan het album Ostara van Silmus. Zoals u ziet hebben onze kandidaten zich al in hun comfortabele fauteuils genesteld en wachten zij op de start van het album. Links zit meneer A (48) die zichzelf omschreef als breed georiënteerde muziekliefhebber met een zwak voor jazz en fusion. In het midden mevrouw B (39) die fervent fan is van wereldmuziek en new age. Rechts zit meneer C (27) die in het dagelijkse leven het liefst luistert naar alternatieve rock en dat afwisselt met industrial en metal. Alle kandidaten zijn geblindeerd om elke vorm van visuele stimuli te voorkomen.

We starten nu de cd van Silmus die tien liedjes telt en een speelduur kent van krap een half uurtje. Terwijl onze kandidaten luisteren naar de muziek, vertel ik wat over dit debuutalbum. De cd werd thuis bij Silmus, een pseudoniem van Gert Boersma in Friesland opgenomen met hulp van multi-muzikanten Minco Eggersman, Jan Borger en een kleine bijdrage van zangeres Mirjam Feenstra. Gert zelf is minstens zo veelzijdig als de muzikanten die hem bijstonden en neemt naast de elektrische en akoestische gitaarpartijen ook de bas, ukulele en samples voor zijn rekening. Het album werd in de zomer van 2011 opgenomen, geproduceerd door Minco Eggersman en werd uitgebracht op het Volkoren label.

– commercial –

We zijn weer terug en bijna halverwege het album. Meneer A zit met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht te luisteren en lijkt content met het audioaanbod van vandaag. Mevrouw B wiegt ritmisch heen en weer alsof ze mediteert. Haar gelaatstrekken duiden op een gevoel van sereniteit. Meneer C oogt wel heel ontspannen en is wat weggezakt in zijn stoel. Hij zal toch niet..? We gaan even van dichtbij kijken. Jawel hoor, dames en heren ik heb het goed gehoord. Meneer C is in slaap gevallen.

Dat geeft mij de kans nog wat meer te vertellen over Ostara. De titel van het album is ontleend aan de godin van de lente uit de Germaanse mythologie. Ze stond symbool voor vruchtbaarheid en leven in het algemeen. Voor de hoes is niet gekozen voor een afbeelding van Ostara, maar voor een foto van de zee. De zee is immers de bron van al het leven. De hoesfoto van Jan Borger doet enigszins raadselachtig aan. Is het een ijsblok in de branding? Een bewerkte brandinggolf of een buitenissig voorwerp verstopt achter een gordijn van water? Staat de mysterieuze afbeelding model voor een mysterieus album? We gaan het straks van onze kandidaten horen.

– commercial –

Het album is afgelopen. De koptelefoons worden weer ingenomen en de blinddoeken worden afgedaan. De kandidaten mogen een paar slokken water drinken en hun verhaal doen. Meneer A nipt aan zijn glaasje en trapt af. Een prachtig album dat me herinnert aan de soundtrack van Le Grand Bleu die Eric Serra ooit componeerde. Het is rustgevende muziek met fraaie soundscapes die niet zouden misstaan op een plek als Ecomare op Texel of in aquariums zoals in Bergen aan Zee. De artiest komt zeker uit Noorwegen of Zweden? Nee? Ik zou zweren dat het een ECM release was, al miste ik wel de karakteristieke 5 seconden stilte aan het begin. Hmm, waar komt deze artiest dan vandaan? Nederland? Opmerkelijk, ik wist dat we landgenoten hadden die fraaie, dromerige ambient liedjes maakten.

Mevrouw B zit driftig mee te knikken. Daar ben ik het wel mee eens. Het is melancholische muziek waarbij je heerlijk kunt wegdromen of waarbij je een boek kunt lezen. Sommige passages zijn van een verstilde schoonheid die je niet vaak meer aantreft. Het is muziek waarmee je even kunt ontsnappen aan de drukke maatschappij. Mag ik een exemplaartje mee naar huis nemen?

Meneer C die nadat hij is wakker geschud wat verbaasd om zich heen kijkt, kan geen beeld van het album schetsen. Onze rocker vond het wellicht wat saai? Meneer C knikt. Ik hoorde wel wat gitaren, maar de nummers kabbelden zo erg dat ik mijn aandacht er niet bij kon houden. Lekkere muziek om bij in slaap te vallen.

Tracklisting Ostara
1.Birth
2.Bright
3.Fortunate, My Child
4.Mono No Aware
5.Song for You
6.Clearing Up
7.Lives Lighted Out
8.Ostara
9.Disappearance
10.Storm Lay Down  1. Birth
  2. Bright
  3. Fortune, My Child
  4. Mono No Aware
  5. Song For You
  6. Cleaning Up
  7. Lifes Lighted Out
  8. Ostara
  9. Disappearance (The Horse Ride)
  10. Storm Lay Down