×

Recensie

Alternative

24 augustus 2019

Shannon Lay

August

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

August Shannon Lay Alternative 3.5 Shannon Lay – August Written in Music https://writteninmusic.com

Met de reputatie die je als hoofdleverancier van de baanbrekende grunge generatie hebt opgebouwd, is het onmogelijk om elke veelbelovende act binnen te halen. Dan moet je als singer-songwriter daadwerkelijk wel iets te bieden hebben. Je mag van geluk spreken dat het vertrouwen in je gewekt is, en dat je uiteindelijk op jouw curriculum vitae het selectieve label Sub Pop kan vermelden. Dit zal niemand meer van je afnemen. Uiteraard liggen de verwachtingen hoog boven het gemiddelde. Dit overkomt ook Shannon Lay, die met haar opvallende felle wortelkleurige haardracht de nodige aandacht trekt. Met het zonnige Los Angeles als achtergrond zoekt ze beschutting in de deprimerende regenstad Seattle.

De druk is wat minder groot dan bij een beginnende zangeres, met All This Life Goin Down en Living Water maakt het publiek in 2017 al kennis met haar. Dat ze prompt met twee albums aan komt zetten getuigt dat ze al genoeg songs heeft geschreven. Het is echter zeer gewaagd om direct al het muzikale materiaal tentoon te stellen, waaraan ze jaren heeft mogen schaven. Des te verrassender is het dat ze na een pauze van nog geen twee jaar al een vervolg op de markt brengt. August is weer een stap vooruit in het opbouwende groeiproces. De liedjes zijn een stuk minder somber en niet zo zwaar. Wat is het alleen jammer dat de plaat de lengte van een gemiddelde punkplaat heeft.

De frisse dromerige Death Up Close aftrap zet met de van Ty Segall geleende Mikal Cronin al direct de joker voor extra te innen bonuspunten in. Zijn saxofoonspel is een prima aanvulling, maar is niet iets waar de track daadwerkelijk om vraagt. Maar als de met cultstatus gemarkeerde grootheid Segall zelf voor de productie tekent, dan haalt hij alles uit de kast om August te laten slagen. Toch houdt hij zijn kenmerkende retro noiserock buiten de deur. Hoe minder toevoegingen, hoe krachtiger de folky gitaarliedjes van Shannon Lay zich laten genieten. Voor Segall natuurlijk ook een gigantische uitdaging.

Met verder goed gekozen klein gehouden begeleidende effecten kleurt hij het aangenaam in. De hoge Nowhere uithalen krijgen door donkere gitaarklanken die nog aan haar oudere werk herinneren tegengas. Segall gaat op het einde met het sixties orgelspel welke hij uit zijn elektronica tevoorschijn weet te toveren helemaal los. Ook de enthousiaste uptempo ritmische begeleiding en fraaie titelstuk strijkers signeren met zijn muzikale handtekening.

August is een mooi eerbetoon aan de gigantische grootheden die de folky singer-songwriterschap op de kaart zetten. Met een duidelijke diepe buiging naar Nick Drake en Joni Mitchell. De invloeden zijn zeker hoorbaar, maar August is bovenal het geslaagde eindresultaat van Shannon Lay en Ty Segall. Laat dit een mooi begin van een verdere samenwerking zijn. 1. Death Up Close
 2. Nowhere
 3. November
 4. Shuffling Stoned
 5. Past Time
 6. Wild
 7. August
 8. Sea Came To Shore
 9. Sunday Sundown
 10. Something On Your Mind
 11. Unconditional
 12. The Dream