×

Recensie

Electronic

16 april 2015

Scuba

Claustrophobia

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Hotflush Recordings

Claustrophobia Scuba Electronic 4.5 Scuba – Claustrophobia Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een geweldig album is Claustrophobia, de vierde van Scuba, geworden. Echt alles wat hem zo goed maakt is op dit nieuwe album te vinden.

Een vooruitziende blik had Paul Rose, de echte naam van Scuba, toen hij aan het begin van zijn dj-carrière zijn eigen platenlabel Hotflush Recordings begon. In eerste instantie bracht hij daar werk van anderen zoals Mount Kimbie, Benga en Joy Orbison op uit maar nadat hij vanuit Londen naar Berlijn was verhuisd en met superveel inspiratie ook zelf muziek begon te maken, had hij daar, onafhankelijk als hij van anderen wilden zijn, ook gelijk de mogelijkheden voor. Met het succes van de door hem samengestelde compilatie Sub:Stance, naar de eigen avond die hij had in de Berlijnse club Berghain en zijn geweldige compilatie in de DJ Kicks-serie uit 2011, werd Scuba een van de leidende namen binnen de electronic en Hotflush een van de labels om optimaal rekening mee te houden.

Met Claustrophobia, zijn ondertussen alweer vierde album, heeft Scuba zijn sterkste plaat gemaakt. De ideale combinatie van pulserende beats en donkere soundscapes binnen briljant opgebouwde tracks, is op Claustrophobia tot een weldadige eenheid volgroeid. Gelijk met heerlijk opbouwende albumopener Levitation die soepel overgaat in het dik duwende en overweldigende Why You Feel So Low weet je dat Claustrophobia een album is dat je zult gaan koesteren. En dan heb je het daarop volgende, super funky, Television, dat ineens helemaal wegvalt en met een dik duwende kickdrum en in de verte vloekende Franse stemmen vervolgt. Ook al zo’n geweldige track.

Rose maakte het gehele album terwijl hij er als dj een jaar tussenuit was vanwege gezondheidsredenen. Dat kan de reden zijn dat hij de tracks op het album zowel in een ambient- als clubstijl laat samensmelten. Met super dikke tracks als Television, PCP en Black On Black weet hij als geen anders de dansvloer te bespelen. Het zijn tracks die behoren tot het allerbeste wat hij ooit maakte. Met tracks als Drift, All I Think About Is Death, Needle Phobia en albumafsluiter Transience zoekt hij de rust en ruimte. Sfeer en warmte is wat Claustrophobia zo aantrekkelijk en aanstekelijk maakt. Natuurlijk kenden we dat al van zijn vorige albums en zijn dj-sets maar in alle rust heeft Scuba met Claustrophobia zijn sound uitgekristalliseerd en zijn allerbeste album gemaakt.  1. Levitation
  2. Why You Feel so Low
  3. Television
  4. Drift
  5. PCP
  6. All I Think About Is Death
  7. Needle Phobia
  8. Family Entertainment
  9. Black on Black
  10. Transience