×

Recensie

Alternative

19 september 2018

Sauna Youth –

Deaths

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Upset the Rhythm

Deaths Sauna Youth Alternative 4 Sauna Youth – Dreams Written in Music https://writteninmusic.com

Het Engelse kwartet Sauna Youth is theoretisch wel gemakkelijk in ene hokje te plaatsen. Dat hokje wat eigenlijk al overvol is: lawaaierige postpunk met invloeden van garagerock. Toch slagen ook deze dame en drie heren er weer in om succesvol een eigen geluid neer te zetten. Ze nemen een snufje meer no-wave en een snufje meer noise en maken het dan af met meerstemmige vocalen. Dat is al een begin, toch? Dat begin is inmiddels al meerdere albums succesvol aan de gang, maar Sauna Youth weet nog niet van stoppen.

Is nieuweling Deaths dan wezenlijk anders? Nee, maar dat hadden we dan ook niet verwacht. Wel klinkt het allemaal nog een tikkeltje rauwer, fanatieker. Terwijl er tegelijk een stoicijns rammelend sfeertje rond blijft hangen dat we meer gewend zijn van bijvoorbeeld Australische garagepop bandjes. Maar stiekem duiken er steeds flarden noise en dissonantie op. Luister maar eens naar de stroperige noiserock groove in Distracted. Af en toe duikt er plotseling ook wat spoken word poëzie op, zoals in The Patio en Swerve. Dit in combinatie met de tracktitels doet blijken dat het album vol cynisme en bezorgdheid voor de wereld zit: sociaalkritisch, politiek, bijtend.

Echter, die boodschap gaat vaak een beetje verloren in het noiserock-geweld, de rammelend productie en de soms naar achteren geduwde vocalen. Niet dat het uitmaakt, de liefhebbers hebben er weer een fijn album bij. Een album vol postpunk, noiserock, stiekem een zweem surf, no-wave, spoken word, dissonantie, een rammelende ritmesectie, monotoon piepende en hakkende gitaren en fijne samenzang. Wat onderscheidt Sauna Youth dan van de rest? Dat is toch de typerende mix van alle elementen die samenkomen. Net dat beetje meer noise, dat beetje meer energie en die bijtende sfeer. Dat gekoppeld ana een uitwerking die inmiddels uit duizenden herkenbaar is. Jep, op deze voet kan Sauna Youth nog wel wat jaartjes mee. 1. Percentages
 2. Unreal City
 3. Distracted
 4. In Flux
 5. Problems
 6. No Personal Space
 7. The Patio
 8. Leisure Time
 9. Veiled Critique
 10. Laura
 11. Swerve
 12. Theatre 83