×

Sanem Kalfa, Joachim Badenhorst, George Dumitriu

Black Sea Songs

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: el NEGOCITO Records

Black Sea Songs Sanem Kalfa, Joachim Badenhorst, George Dumitriu World 4.5 Sanem Kalfa, Joachim Badenhorst, George Dumitriu – Black Sea Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel fraaie muzikale reis rond de gebieden van de Zwarte Zee wordt ons geboden door zangeres Sanem Kalfa, gitarist/violist George Dumitriu en klarinettist/elektronica-ist Joachim Badenhorst. Traditionele klanken op een prachtige manier naar deze tijd gebracht.

Zowel Kalfa als Dumitriu, oorspronkelijk van Turkse en Roemeense komaf, studeerden aan het conservatorium in Amsterdam en bleven daar wonen om hun muzikale carrières van de grond te krijgen. Samen spelen ze al 14 jaar in een opvallende duo-bezetting. Met Joachim Badenhorst, die vanuit Antwerpen een fraaie muzikale wereldreis aan het maken is, hebben ze een verrassend en intrigerend trio gevormd.

Opgenomen in Istanbul brengt Black Sea Songs een weelderig klankenpalet aan kleuren en sferen. Dat komt niet alleen omdat de stem van Kalfa een fraaie elasticiteit heeft en ze een zangeres is die naast heel mooi zingen ook veel durf in haar stem weet te leggen; daarnaast weet ze door electronics te gebruiken nog meer uit haar stem te halen.

Dumitriu gebruikt de akoestische en elektrische gitaar en viola om ingetogen en met beheersing de songs in te kleuren, rijkere sferen mee te geven. Dan weer met fijn ritmisch spel opwindend de songs uit weet te bouwen. Ook hij gebruikt effecten om zijn spel ruimte te geven, het klankbeeld nog verder te verruimen.

Badenhorst is de muzikant binnen de band die het meest nadrukkelijk in het bandgeluid zit. Juist ook omdat zijn klarinetspel steeds weer zo levendig en verrassend is. Wat een geweldig speler is hij toch ook. Ook hij gebruikt electronics om de songs met atmosferische klanken te verrijken.

Ondanks het feit dat alle drie electronics gebruiken is de sfeer die de songs uitstralen akoestisch en tijdloos. Juist ook doordat de zang van Kalfa zo rijk aan kleur is en de melodieën uit de rijke traditie van songs uit de gebieden rond de Zwarte Zee, een traditionele structuur hebben. Kalfa, Badenhorst en Dumitriu vinden op het album een prachtige vorm om deze naar een nieuwe tijd te tillen.

De songs werken juist door die samenballing en klinkt begeesterend en intrigerend. De rijkdom van de melodieën, de zang, de dromerige elementen van elektronica en het prachtige spel trekken je volledig naar een andere wereld. Een wereld vol verbeelding, verwachting, hoop, weemoed en nieuwe inzichten. Songs ook die een wereld laten horen waarvan de culturele waarden minder bekend zijn en zich via deze songs openbaren.

De Zwarte Zee die zowel aan Bulgarije, Roemenië, Turkije als Rusland, Georgië en Oekraïne grenst is dan ook een zeer interessant gebied om muzikaal te ontginnen. Black Sea Songs is een intense en emotionele reis langs de kusten van de Zwarte Zee en de eeuwenoude geschiedenis die zich daar (heeft) afgespeeld.

Juist door het prachtige spel van Dumitriu en Badenhorst en de magische zang van Kalfa openbaart zich een muzikale wereld die nog zoveel interessanter is als dat we de Zwarte Zee in onze gedachten hebben. Black Sea Songs is een album dat je wegtrekt uit je eigen wereld en je laat wegzweven over mystieke landen en eeuwenoude tradities. Black Sea Songs biedt muziek om volledig in te verdwijnen.  1. Babamın Atmalari
  2. Vertskhlis Tasadamts Maktsia
  3. Nani Nani Oy
  4. Heyana
  5. Ayna Ayna Ellere
  6. Cântec de la Marea Neagră
  7. Oy Benim Sevdiceğim
  8. Pipilomatina
  9. Dereler
  10. Ay Dolayım