×

Sampha

Process

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Young Turks

Process Sampha Electronic 4.5 Sampha – Process Written in Music https://writteninmusic.com

We hebben er heel lang op moeten wachten maar met Process maakt Sampha wel gelijk heel erg duidelijk dat hij een heel groot talent is.

Reeds in 2010 verscheen zijn debuut Sundanza EP maar we zagen hem de afgelopen jaren in thuisland Engeland vooral samenwerken met SBTRKT, Jessie Ware als FKA twigs. Maar ook in Amerika werd zijn grote talent als songschrijver en producer ontdekt. Beyoncé, Kanye West (met wie hij werkte op diens Life of Pablo) en Drake lopen met hem weg maar ook Frank Ocean, hij werkte mee aan diens Endless, en Solange, op haar A Seat At The Table, maakten succesvol gebruik van zijn talent.

Met Process is de aandacht nu echter volledig aan Sampha (Sisay). De wegen naar het album werden reeds geplaveid door de geweldige singles Timmy’s Prayer en Blood On Me. Die tracks lieten al een muzikant en zanger horen die zijn sound tot in de finesses had gedefinieerd. Zijn persoonlijk leven en de dood van zijn moeder (kanker) in het bijzonder hebben van Process (in alle facetten een titel die hout snijdt) niet alleen tekstueel een emotioneel album gemaakt. Sampha heeft er tevens de perfecte muziek bij geschreven.

De songs hebben een fraaie melancholie, maar komen zeker niet zwaar – eerder cool – over en Sampha’s stem heeft een prachtige klank. Hij zweeft met zijn met soul doorstromende stem over de mystificerende keyboardpartijen en spannende beats en creëert een volledig eigen muzikale wereld. De teksten zijn zo persoonlijk dat dit album zonder twijfel als verdrietverwerker gezien mag worden. (No One Knows Me) Like The Piano met het zo prominente ‘in my mother’s home’ daarop aansluitend, met Sampha achter de piano kan niemand onberoerd laten.

Process is een intens tegelijk super spannend album. Luister naar Kora Sings, wat een geweldig originele track. Met briljante beats en spannende soundscapes gelardeerd trekt hij met kora elementen en een super pakkende melodie een fascinerende wereld op. Songs als het imponerende Take Me Inside, een song die net als (No One Knows Me) Like The Piano maar weinig meer dan vocalen en flarden electronics bevat, het al net zo interessante Reverse Faults, de verrukkelijke albumopener Plastic 100°C en de reeds eerder genoemde singles Timmy’s Prayer en Blood On Me maken dat des te meer duidelijk.

Process is een intrigerend album dat 2017 met veel emoties muzikaal openbreekt.  1. Plastic 100°c
  2. Blood On Me
  3. Kora Sings
  4. (No One Knows Me) Like The Piano
  5. Take Me Inside
  6. Reverse Faults
  7. Under
  8. Timmy's Prayer
  9. Incomplete Kisses
  10. What Shouldn't I Be?