×

Recensie

Roots

19 mei 2016

Ryan Adams

Heartbreaker (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: PAX AM

Heartbreaker (deluxe edition) Ryan Adams Roots 5 Ryan Adams – Heartbreaker (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een meesterlijk solodebuut maakte Ryan toch met Heartbreaker. In één keer was duidelijk dat we met een verschrikkelijk groot talent te maken hadden. Heartbreaker is een superbe collectie songs met zoveel enthousiasme en emotie gespeeld en gezongen dat je nog steeds bij elke beluistering adembenemend achterblijft. Het album is nu in verschillende versies opnieuw uitgekomen. De allermooiste is de versie met 4 vinylplakken en een live DVD.

Na een stormachtige tijd in punkbands vond Adams in 1994 in Whiskeytown de liefde voor country en wist met handenvol prima songs op twee albums flink wat indruk te maken. Maar het was pas toen hun derde album Pneumonia door platenmaatschappij vertraging maar niet verscheen en de band uit elkaar viel en Adams op eigen kracht verder ging, dat hij zijn ware vorm vond. Terug naar de meest pure en sobere vorm van muziek maken met alleen maar geweldige songs en omringd door precies de juiste mensen maakte hij met zijn solo debuut gelijk maar een eigentijdse tegelijk tijdloze klassieker.

Met het geniale koppel Dave Rawlings en Gillian Welch (beiden gitaar en zang), Pat Sansone (keyboards) en Ethan Johns (naast bassist en drummer ook de man die zich als producer over het album ontfermde) als directe sidekicks had Adams de perfecte basis om met een geweldig album op de proppen te komen maar zo goed als Heartbreaker had niemand kunnen vermoeden. Dat Adams ineens zijn perfecte vorm had gevonden in het songschrijven en deze met een enorme passie kon uitvoeren had zijn verblijf in Whiskeytown maar gedeeltelijk kunnen voorvoelen. De muzikale volwassenwording vond in een zo korte tijd plaats dat terecht van een wonder gesproken kan worden. Dat hij zich daar zelf ook optimaal van bewust was betekende Heartbreaker tevens het begin van een explosie aan songmateriaal waarbij hij het driedubbel aantal albums had kunnen uitbrengen. Zijn platenlabels hielden dat tegen, terwijl het leeuwendeel van die songs eigenlijk veel te goed waren om niet uitgebracht te worden.

Heartbreaker bevat alleen maar prachtsongs. Vanaf de zeer verrassende opening met de ondertussen legendarische conversatie tussen Adams en Rawlings over Morrissey’s song Suedehead en het daarop aansluitende en geweldige To Be Young (is to be sad, is to be high) is alles even raak. Met de absolute klassieker Oh My Sweet Carolina, met Emmylou Harris in super emotionele samenzang, het geweldige AMY, Call Me On Your Way Back Home (oh man! Als hij zingt ‘I just wanna die without you’…houd het dan maar eens droog), Why Do You Leave, Come Pick Me up en het lekker stevig rockende Shakedown On 9th Street als grootse hoogtepunten. Maar eigenlijk staan er gewoonweg geen mindere songs op dit album.

Op de deluxe editie, waarvan de 4 LP/1 DVD versie verreweg aan te raden is, zijn twee vinylplakken volledig gevuld met niet eerder uitgebracht materiaal. Niet dat alle tracks op de albums helemaal nieuw zijn, Adams speelde tijdens zijn langgerekte concerten (in die tijd duurden ze met gemak 3 uur of langer. Zoals dat legendarische concert in Paradiso in de herfst van 2001 waarbij de staf van de club maar de zaal in kwam om te kijken wanneer Adams nu echt zou stoppen omdat er een heel dikke rij voor de deur stond voor een dansavond. Adams interesseerde het niets en ging eindeloos door. Heerlijk….) al veel van dit ‘overgebleven’ materiaal, maar het meeste werd nooit uitgebracht. En dat songs als Petal In A Rainstorm en War Horse uit diezelfde periode komen blijft verbazingwekkend. Fijn ook dat de Morrissey-conversatie op Heartbreaker nu meer body krijgt doordat je de band eerst Morrissey’s Hairdresser on Fire hoort spelen en daarna de conversatie losbarst. En die versie van Oh My Sweet Carolina alleen met gitaar en die twee prachtige stemmen van Adams en Harris in nog hartverscheurender. Grappig ook om Adams’s punkroots en grote liefde voor bands als Hüsker Dü terug te horen op een korte maar hevige punkjam. Wat moeten ze een plezier hebben gehad die veertien dagen in de Woodland Studio’s in Nashville. De spontane versie van het erg mooie When The Rope Gets Tight, Adams in duet met Welch, is daar ook een goed voorbeeld van. Het al net zo geslaagde Goodbye Honey en In My Time Of Need sluiten daar dan weer naadloos op aan.

Ook erg mooi is ook de DVD die bijgesloten zit. Het is een akoestisch soloconcert opgenomen in The Mercury Lounge in New York uit hetzelfde jaar waarbij naast het prachtmateriaal ook een eerste versie van Adams versie van Oasis’ Wonderwall te horen is. De versie waarvan Noel Gallagher, de schrijver van de song, later zei die te prefereren boven die van Oasis.

Heartbreaker is een album dat de titel volledig dekt. Veel te gemakkelijk versleten als donker en zwaar heeft het album vooral een prachtig melancholische inslag en is het een album met heel erg veel liefde gemaakt dat recht in het hart raakt. Het is een tijdloos album vol prachtsongs die Adams terecht lanceerden als een van de belangrijkste muzikanten van de 21ste eeuw. De deluxe editie, met 4 vinylplakken en een DVD, die nu verschenen is een droomuitgave. Echt alles uit de super creatieve Heartbreaker periode is nu verzameld. En elke versie van elke song is meer dan de moeite waard.

Tracklisting Heartbreaker (4LP+DVD Deluxe Edition):

LP 1:

Side A:

 1. (Argument with David Rawlings concerning Morrissey)
 2. To Be Young (is to be sad, is to be high) (original album remastered)
 3. My Winding Wheel (original album remastered)
 4. AMY (original album remastered)

Side B:

 1. Oh My Sweet Carolina (original album remastered)
 2. Bartering Lines (original album remastered)
 3. Call Me On Your Way Back Home (original album remastered)
 4. Damn, Sam (I love a woman that rains) (original album remastered)

LP 2:

Side A:

 1. Come Pick Me Up (original album remastered)
 2. To Be The One (original album remastered)
 3. Why Do They Leave? (original album remastered)
 4. Shakedown On 9th Street (original album remastered)

Side B:

 1. Don’t Ask For The Water (original album remastered)
 2. In My Time Of Need (original album remastered)
 3. Sweet Lil’ Gal (23rd/1st) (original album remastered)

LP 3:

Side A:

 1. Hairdresser On Fire (outtake from original album session)*
 2. To Be Young (is to be sad, is to be high) (outtake from original album session)*
 3. Petal In A Rainstorm (outtake from original album session)*
 4. War Horse (outtake from original album session)*
 5. Oh My Sweet Carolina (outtake from original album session)*

Side B:

 1. Come Pick Me Up (outtake from original album session)
 2. Punk Jam (outtake from original album session)*
 3. When The Rope Gets Tight (alt) (outtake from original album session)*
 4. When The Rope Gets Tight (outtake from original album session)
 5. Goodbye Honey (bonus track from original release)
 6. In My Time Of Need (outtake from original album session)*

LP 4:

Side A:

 1. Bartering Lines (demo)
 2. Come Pick Me Up (demo)
 3. To Be The One (demo)
 4. Don’t Ask For The Water (demo)
 5. In My Time Of Need (demo)

Side B:

 1. Goodbye Honey (demo)
 2. Petal In A Rainstorm (demo)
 3. War Horse (demo)
 4. Locked Away (unreleased outtake from original album session)

DVD (Filmed live at The Mercury Lounge (New York, NY) on October 20, 2000):

 1. Oh My Sweet Carolina
 2. Gimme Sunshine
 3. To Be Young (is to be sad, is to be high)
 4. AMY
 5. Call Me On Your Way Back Home
 6. Just Like A Whore
 7. Wonderwall
 8. Damn, Sam (I love a woman that rains)
 9. Sweet Lil’ Gal (23rd/1st)
 10. Come Pick Me Up
 11. My Winding Wheel


 1. (Argument With David Rawlings Concerning Morrissey)
 2. To Be Young (Is To Be Sad, Is To Be High)
 3. My Winding Wheel
 4. Amy
 5. Oh My Sweet Carolina
 6. Bartering Lines
 7. Call Me On Your Way Back Home
 8. Damn, Sam (I Love A Woman That Rains)
 9. Come Pick Me Up
 10. To Be The One
 11. Why Do They Leave?
 12. Shakedown On 9th Street
 13. Don't Ask For The Water
 14. In My Time Of Need
 15. Sweet Lil Gal (23rd / 1st)
 16. Hairdresser On Fire Jam [Outtake]
 17. To Be Young (Is To Be Sad, Is To Be High) [Outtake]
 18. Petal In A Rainstorm [Outtake]
 19. War Horse [Outtake]
 20. Oh My Sweet Carolina [Outtake]
 21. Come Pick Me Up [Outtake]
 22. Punk Jam [Outtake]
 23. When The Rope Gets Tight [Alternate Take]
 24. When The Rope Gets Tight [Outtake]
 25. Goodbye Honey
 26. In My Time Of Need [Outtake]
 27. Bartering Lines [Demo]
 28. Come Pick Me Up [Demo]
 29. To Be The One [Demo]
 30. Don't Ask For The Water [Demo]
 31. In My Time Of Need [Demo]
 32. Goodbye Honey [Demo]
 33. Petal In A Rainstorm [Demo]
 34. War Horse [Demo]
 35. Locked Away [Outtake]