×

Recensie

Pop

21 juni 2007

Ryan Adams

Easy Tiger

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Lost Highway

Easy Tiger Ryan Adams Pop 4 Ryan Adams – Easy Tiger Written in Music https://writteninmusic.com

Het legendarische debuutalbum Heartbreaker van Ryan Adams verscheen alweer zo’n 7 jaar geleden. Met het daarop volgende Gold brak hij door naar het grote publiek. De grote sprong naar wereldfaam bleef daarna echter achterwege. Vreemde beslissingen van zijn platenmaatschappij en Adams eigen grilligheid leken de oorzaak. Hoewel zijn albums altijd handenvol goede songs bevatten waren ze niet coherent genoeg. Op zijn nieuwe album Easy Tiger lijkt hij de weg terug weer gevonden te hebben.

Het lijkt of Ryan Adams altijd onder ons is geweest. Zijn grote productiviteit brachten zijn platenmaatschappij vaak tot wanhoop. Wat nu wel en wat nu niet uitbrengen? Na het zeer succesvolle album Gold album besloten zij dat opvolgalbum Love Is Hell te veel op Gold leek. Hij werd opgedragen om een nieuw album te maken. Dat album, het in 3 weken opgenomen Rock N Roll overtuigde maar gedeeltelijk maar toen het album Love Is Hell als 2 EP’s in de winkels kwam te liggen werden ze met geweldige recensies ontvangen. Verkeerde platenlabel keuze? Jazeker…! Maar Adams liet zich niet kisten en maakte in 2005 zelfs 3 albums in 1 jaar. Fascinerende albums weliswaar maar misschien wel een beetje teveel van het goede.

Net als de titel van het album lijkt de rust op zijn nieuwe album het geheim achter het succes van het album. In totaal 13 songs met een gemiddelde tijd van zo’n 3 minuten en het werkt wonderwel. Met rootsrocker Neal Casal wakend over Adams’ begeleidingsband The Cardinals gedijen de songs van Adams prima en klinkt het album constanter en dynamischer tegelijk. Met songs gedoopt in de van Adams bekende mix van folk, country en melodieuze alternatieve country (lees:Americana) kan dat dus niet meer stuk. Luister naar songs als album opener Goodnight Rose, het daarop volgende en prachtige Two en het melancholieke Off Broadway. Easy Tiger is Adams meest evenwichtige en meest overtuigende album sinds Gold (en Love Is Hell). 1. Goodnight Rose
 2. Two
 3. Everybody Knows
 4. Halloweenhead
 5. Oh My God, Whatever, Etc.
 6. Tears Of Gold
 7. The Sun Also Sets
 8. Off Broadway
 9. Pearls On A String
 10. Rip Off
 11. Two Hearts
 12. These Girls
 13. I Taught Myself How To Grow Old