×

Recensie

Rock

15 mei 2012

Royal Southern Brotherhood

Royal Southern Brotherhood

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Ruf Records

Royal Southern Brotherhood Royal Southern Brotherhood Rock 3.5 Royal Southern Brotherhood Written in Music https://writteninmusic.com

In de Verenigde Staten kon deze band op voorhand op veel publiciteit rekenen want een samenwerking van Devon Allman (zoon van Greg), Cyril Neville en muzikanten als Mike Zito, Charlie Wooten en Yorrico Scott die hun sporen verdienden bij o.a. Derek Trucks Band, is in het zuiden een garantie voor succes. In ons land is southern rock veel minder populair zodat wij weinig tot niets van de buzz hebben meegekregen. Dat is goed beschouwd een voordeel omdat we het album puur op zijn meritus kunnen beoordelen.

Tijdens de eerste nummers is duidelijk dat Royal Southern Brotherhood geen nieuwe wegen zal inslaan en platgetreden southern paadjes zal volgen. New Horizons en Fired Up rocken er lekker op los en bevatten soulvolle zang en dat typische southern gitaarwerk. Devon heeft klaarblijkelijk goed naar zijn vader geluisterd. Tekstueel blijft men ook in vertrouwde sferen hangen, luister bijvoorbeeld naar Left My Heart in Memphis en Moonlight Over The Mississippi. Meest opvallende kenmerk van dit debuut zijn de lengte van de liedjes; geen enkel nummer klokt langer dan zes minuten en slechts twee langer dan vijf minuten. Royal Southern Brotherhood waagt dus geen poging om met een epische kraker op de proppen te komen. Wellicht dat ze op het podium een of meer nummers uitbouwen tot lange jams, maar een opvolger van Dreams, Freebird of Green Grass & High Tides is vooralsnog niet te ontdekken. Naarmate het album vordert zakt het niveau enigszins in. Nowhere To Hide is bijvoorbeeld een simpel niemendalletje en in Sweet Jelly Donut wordt het refrein zo onnoemelijk vaak herhaald dat je al snel in duikvlucht naar de skip button gaat. Het sfeervolle, bijna nostalgische sluitstuk Brotherhood is daarentegen wel goed en had zo op een album van Allman Brothers kunnen staan.

Royal Southern Brotherhood levert een degelijk, doch geen wereldschokkend debuut af. Liefhebbers van Allman Brothers, Neville Brothers, Atlanta Rhythm Section, 38 Special en Outlaws, maar ook fans van poppy bluesrock die Robert Gray en Dave Matthews appreciëren, zullen deze schijf vermoedelijk wel waarderen.

Tracklisting Royal Southern Brotherhood

1. New Horizons
2. Fired Up!
3. Left My Heart in Memphis
4. Moonlight over the Mississippi
5. Fire on the Mountain
6. Ways About You
7. Gotta Keep Rockin’
8. NoWhere To Hide
9. Hurts My Heart
10. Sweet Jelly Donut
11. All Around The World
12. Brotherhood