×

Recensie

Rock

13 juni 2011

Rory Gallagher

Notes From San Francisco

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Eagle Rock

Notes From San Francisco Rory Gallagher Rock 3.5 Rory Gallagher – Notes From San Francisco Written in Music https://writteninmusic.com

De Ierse guitarist Rory Gallagher nam een hele rits albums op, maar kwam pas echt tot zijn recht op een podium. Zijn concertregistraties Irish Tour, Live in Europe en Stagestruck groeiden uit tot klassiekers. Gallagher was geen vernieuwer als Jimi Hendrix, Edward van Halen of Randy Rhoads, maar kon wel wedijveren met Paul Kossoff, Stevie Ray Vaughan en Robin Trower. Ooit werd hij gevraagd om Brian Jones in Rolling Stones op te volgen, maar de Ier verkoos eigen baas te blijven. Sinds zijn dood in 1995 als gevolg van een mislukte levertransplantatie is zijn repertoire gelukkig niet zo schaamteloos geëxploiteerd als dat van Hendrix of Bolin.

Notes From San Francisco is een postume dubbel cd waarbij de eerste schijf gevuld is met studio-opnamen uit 1978 die ooit waren bedoeld voor Rory’s Amerikaanse album. Een album dat nooit verscheen en nu dus voor het eerst te beluisteren is. De tweede schijf bevat een optreden uit 1979 dat Gallagher gaf in San Francisco. Over de achtergrond van de opnamen is een lang verhaal te vertellen dat uit de doeken wordt gedaan in het begeleidende boekje.

Gallagher was tijdens de sessies goed op dreef en komt met een aantal puike composities op de proppen zoals het swingende Persuasion en het relaxte Fuel To The Fire. Zoals op al zijn albums schudt de Ier weer een paar lekkere solo’s uit de mouw waarvan die op Overnight Bag en Out On The Tiles misschien nog wel het best zijn. Gallagher zong alles zelf en volgde daarmee een bluesrocktraditie die tot de dag van vandaag voortduurt (Haynes, Bonamassa etc.) Zoals voor vrijwel alle bluesrockers geldt: hij speelt beter dan hij zingt. Gallagher zingt niet slecht, maar een wereldstem heeft hij niet. Gelukkig vergoedt het gitaarwerk veel.

De liveschijf bevat veel nummers van Calling Card en een aantal klassiekers als Tattoo’d Lady en Shinkicker. Het spel en de sfeer zijn dik in orde en vooral tijdens de langere nummers als Off The Handle en Do You Read Me klinkt het heerlijk vertrouwd. De opname klinkt enigszins dof, maar voor een opname uit 1979 mogen we niet klagen. Door het ontbreken van een heel lang nummer waarop Gallagher helemaal los kan gaan, heeft deze plaat echter niet het niveau van Irish Tour.

Gallagher fans zullen in hun nopjes zijn met deze opnamen die werden “ontdekt” door Rory’s broer Donal Gallagher.

Tracklisting Notes From San Francisco

CD 1

 1. Rue The Day
 2. Persuasion
 3. B Girl
 4. Mississippi Sheiks
 5. Wheels Within Wheels
 6. Overnight Bag
 7. Cruise On Out
 8. Brute Force & Ignorance
 9. Fuel To The Fire
 10. Wheels Within Wheels (alternative version)
 11. Cut A Dash
 12. Out On The Tiles

CD 2 (recorded live at The Old Waldorf in San Francisco, December 1979)

 1. Follow Me
 2. Shinkicker
 3. Off The Handle
 4. Bought And Sold
 5. I’m Leavin’
 6. Tattoo’d Lady
 7. Do You Read Me
 8. Country Mile
 9. Calling Card
 10. Shadow Play
 11. Bullfrog Blues
 12. Sea Cruise


 1. Follow Me
 2. Shinkicker
 3. Off The Handle
 4. Bought And Sold
 5. I'm Leavin'
 6. Tattoo'd Lady
 7. Do You Read Me
 8. Country Mile
 9. Calling Card
 10. Shadow Play
 11. Bullfrog Blues
 12. Sea Cruise