Romare
Projections

Een wel heel erg interessant album is Projections van de Britse electronic producer Romare. Een album vol onnavolgbare muzikale escapades met een warme sfeer doortrokken.
Romare refereert met zijn artiestennaam naar Romare Bearden, de Afrikaans-Amerikaanse schilder die tot de Harlem Renaissance behoorde en waar ook onder meer schrijver Langston Hughes en activist W.E.B. Du Bois onderdeel van uitmaakten. Bearden maakte collages om het Afrikaans-Amerikaanse leven uit te beelden. De Britse Romare doet dat met muziek. Met zijn tracks, vaak in schetsen en sferen opgezet, doet hij de Afrikaans-Amerikaanse cultuur eer aan. Zijn albumtitel Projections is afgeleid van de naam van een installatie die Bearden maakte.
Projections is een muzikaal superrijk album. Hoewel de basis in electronic ligt worden daar flinke lagen soul, oude garage, African, blues en jazz (swing, bebop) aan toegevoegd. En dan wel op de meest sprankelende en ingenieuze manier. Opvallend ook hoe zijn tracks thuis prachtig klinken maar op de dansvloer net zoveel enthousiasme kunnen losmaken.
Het 11 tracks tellende Projections (prachtig op dubbel 180 grams vinyl uitgevoerd) is een indrukwekkende staalkaart van datgene waartoe de Britse producer in staat is. Moeiteloos laat hij in zijn tracks meerdere muzikale invloeden samenvloeien. Luister naar door disco en Afrikaanse ritmes beïnvloede tracks als Roots of Rainbow of een door ragtime gedreven track als Work Song en je snapt zijn muzikale genialiteit. Al zijn het bluesy The Drifter of het supersoulfulle Lover Man al net zo indrukwekkend. Romare’s versie van I Feel Like A Motherless Child is al helemaal adembenemend. Die zo uitgesleten track in een nog nooit zo spannend arrangement gehoord.
Projections is een onnavolgbaar album. Zoals zoveel albums op het majestueuze Ninja Tune super spannend en niet genre-indeelbaar en daardoor zoveel meer intrigerend. Ene absoluut indrukwekkend debuut dat heel veel aandacht verdient.