×

Recensie

Alternative

25 augustus 2017

Rolling Blackouts Coastal Fever

Talk Tight EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ivy League/Sub Pop

Talk Tight EP Rolling Blackouts Coastal Fever Alternative 4 Rolling Blackouts Coastal Fever – Talk Tight EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met het succes van hun tweede EP The French Press maakt Sub Pop nu ook de eerste, voorheen alleen vanuit Australië verkrijgbare, Talk Tight EP verkrijgbaar van Rolling Blackouts Coastal Fever. En wat een genot is dat!

Dat het onterecht was dat die eerste EP niet gelijk hier ook uitgebracht werd hoor je bij de eerste tonen als je de EP opzet. Die heerlijk rammelende gitaarsound en die steady bas- en drumsetting, waarover de wisselende leadvocalen en samenzang hun fraaie melodische weg vinden, is onoverwinnelijk.

Het blijft toch een bijzonder gegeven dat Australische bands zo’n ideale combinatie van perfecte popmelodieën, de drive van punk in zulke volbloedsongs weten te persen. Luister naar de verrukkelijke opener Wither With You, het lekker gejaagde Wider Eyes of zo’n song als Tender Is The Neck. De prachtige diversiteit van de band klinkt daar mooi in door. De één een geweldig aanstekelijke, mooi gelaagde, gitaarsong vol melodie en sprankelend gitaarwerk, de ander een met spannende gitaarlijn doortrokken track met een punkdrive en de laatste een prachtige, wat lomere, lieflijke gitaarsong.

Die jachtige aan The Feelies verwante punky drive in Write Back is al net zo aanstekelijk. Het afsluitende Career, over een in zijn jeugd rebellerende vriend maar ondertussen uitgegroeid tot een ambitieuze man in pak met een ’09 Ford, is misschien zelfs wel het allermooiste track van het album. Prachtig hoekig gitaarwerk, lekkere half zang/half praatzang, een lekker ruimtelijk geluid en een heerlijke opbouw maken het een song die je gelijk weer wilt horen.

Het is zeer terecht dat Seattle’s finest Sub Pop deze EP ook heeft uitgebracht. De Talk Tight EP is net zo waardevol als die tweede waarmee de band grote bekendheid kreeg. Op naar de volgende EP? Of zou er nu dan echt een keer een volledig album komen?  1. Wither With You
  2. Wide Eyes
  3. Heard You're Moving
  4. Clean Slate
  5. Tender Is The Neck
  6. Write Back
  7. Career