×

Recensie

Roots

19 september 2010

Robert Plant

Band Of Joy

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Decca

Band Of Joy Robert Plant Band Of Joy Roots 4 Robert Plant – Band Of Joy Written in Music https://writteninmusic.com

Na de samenwerking met bluegrass koningin Alison Krauss op Raising Sand, van drie jaar terug, heeft Plant zich op zijn nieuwe album Band Of Joy wederom tot Americana weten te verleiden. Al op de soloalbums Dreamland (2002) en Mighty Rearranger (2005) was Plant weer erg goed op dreef. Raising Sand (2007) was een bekroning op een muzikaal zeer vruchtbare periode. Het album werd beloond met miljoenen verkochte exemplaren en vele muziekprijzen. Om een opvolger van het succesalbum te maken leek zowel Plant als Krauss nog te vroeg en beiden stortten zich weer op andere projecten.

Het nieuwe album Band Of Joy is Plant’s eerbetoon aan zijn pre-Led Zeppelinperiode. Hij vormde een Band of Joy in 1965 met wijlen drummer John Bonham en Fairport Convention’s Dave Pegg. De band bestond tot 1968 en op het repertoire stonden vooral blues- en soulcovers. Een nieuwe Band Of Joy werd geformeerd toen gitarist Buddy Miller in zicht kwam en ze het idee kregen een album vol covers te gaan maken. Buddy en Plant zijn overduidelijk het middelpunt van de nieuwe Band Of Joy. In countryzangeres Patty Griffin heeft Plant de perfecte match in fraaie harmonieën.

Band Of Joy is een rijk album geworden. Vanaf de lekker rafelig en stevig gespeelde Los Lobos klassieker Angel Dance, die als albumopener prima inzet, weten we dat het goed komt. Het spelplezier spat van de uitvoering af. In een fijn afgemeten selectie songs komt de groeps en individuele kracht van de muzikanten vervolgens volop uit de verf. Met prachtuitvoeringen van Low’s Silver Rider (met een geweldige Griffin), Richard Thompson’s House Of Cards en Townes van Zandt Harm’s Swift Way worden andere hoogtepunten bereikt. En ook de eigen verse compositie Central Two-0-Nine past wonderwel in de selectie songs, zo tijdloos als de compositie klinkt. Alle songs van het album worden met kloten en emotie gespeeld. Als je dan covers gaat spelen hoor je dat zo te doen!

Dat Miller een geweldig muzikant en rijk spelende gitarist is wisten we al. Op Band Of Joy schittert hij opnieuw. De perfecte aangever voor Plant die maar steeds dieper en emotievoller is gaan zingen. Griffin blijkt de perfecte stem naast Plant en de mandoline van Darrell Scott zorgt voor de sfeervolle extra’s. Band Of Joy is een prima aanvulling op het oeuvre van Robert Plant en een prachtopvolger van Raising Sand. 1. Angel Dance
 2. House Of Cards
 3. Central Two-O-Nine
 4. Silver Rider
 5. You Can't Buy My Love
 6. Falling In Love Again
 7. The Only Sound That Matters
 8. Monkey
 9. Cindy, I'll Marry You Someday
 10. Harm's Swift Way
 11. Satan Your Kingdom Must Come Down
 12. Even This Shall Pass Away