×

Recensie

Jazz

25 februari 2022

Robert Glasper

Black Radio III

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Loma Vista

Black Radio III Robert Glasper Jazz 4.5 Robert Glasper – Black Radio III Written in Music https://writteninmusic.com

Robert Glasper nam ruim de tijd om met het vervolg op de eerste twee Black Radio albums, te komen. Die wervelende albums (Black Radio  verscheen in 2012, Black Radio II in 2013), maakten hem de jazzman die dé perfecte blend met r&b, soul en hiphop tot stand bracht. Tussen de eerste Black Radio en de nieuwe/derde zit tien jaar. Misschien wel juist daardoor komt Black Radio III weer keihard binnen.

Glapser had er een breuk met het grote Blue Note voor over om het album via een nieuw platenlabel (Loma Vista) voor elkaar te krijgen. Blue Note vond de kosten te hoog en liet Glasper lopen. Best vreemd omdat de eerste Black Radio albums het label een enorme boost gaven. Zowel qua verkopen, de grote radiobelangstelling, grandioze pers en handenvol Grammy nominaties en beloningen.

Glasper besloot voor Black Radio III niet alleen zijn beste composities te schrijven maar samen met de gasten diezelfde composities nog beter te maken. Met wederom een immense gastenlijst (Killer Mike, D Smoke, Big K.R.I.T., Tiffany Gouché, Q-Tip, Esperanza Spalding, Yebba, H.E.R., Meshell Ndegeocello, Lalah Hathaway, Common, Muisq Soulschild, Posdnuos, Gregory Porter, Ledisi, Ant Clemons, Jennifer Hudson, PJ Morton, Ty Dolla Sign en India Arie) weet je dan echt wel dat het helemaal goed gaat komen natuurlijk.

Glasper is altijd een politiek uitgesproken muzikant geweest en zoekt zijn medewerkers al net zo op uitgesprokenheid uit. Gelijk met de albumopener In Tune spreekt Amir Sulaiman met zijn goddelijke stem een prachtig poëtische tekst over sociale achterstanden en ongelijkheid binnen de zwarte bevolking uit. Net als het daarop volgende Black Superman, de tweede track die voor het album verscheen. Wat een geweldige tekst om over na te denken. Spot on.

Het hemelse Shine verscheen als eerste single. Zo’n vintage Glasper melodielijn voorzien van zo’n drive (Glaper zelfs op drums!) die maar niet uit je hoofd te rammen is als je ‘m eenmaal hebt gehoord. Geweldig gezongen ook door Tiffany Gouché en goddelijk gerapt door D Smoke. En als tegelijk Esperanza Spalding (adembenemend in het Frans zingend) en raplegende Q-Tip aan een track mee doen (Why We Speak) weet je natuurlijk op voorhand al dat dit klassiek Black Radio werk betekent.

Over (met Yebba) en Better Than I Imagined, met H.E.R. zingend en Meshell Ndegeocello spoken-word pratend zijn al net zulke verrukkelijke tracks. Fantastisch opgenomen en op vinyl echt voortreffelijk uit de speakers knallend, klinkt die door Glasper zo fabuleus gehanteerde mix van jazz, soul, hiphop en r&b nog net zo fris en ijzersterk als op die eerste twee Black Radio albums.

Het tweede gedeelte van het album start met Everybody Wants To Rule The World, inderdaad een verrukkelijke bewerking van de Tears for Fears klassieker, met wel heel erg fijne bijdragen van Lalah Hathaway en Common daar nog eens overheen. Inderdaad, dat telefoonboekje van Glasper is een onuitputtelijke lijst vol indrukwekkende muzikale grootheden. Boezemvriend Musiq Soulchild en rapper Posdnuos maken Everybody Love al net zo goddelijk. SOUL met dikke hoofdletters.

Het fantastische duet It Don’t Matter met Gregory Porter (zijn opwindendste bijdrage in jaren) en Ledisi en – o ja ook maar ‘gewoon’ – Pino Palladino op bas (!), wordt gevolgd door het wederom erg fraaie Heaven’s Gate met de geweldige Ant Clemons. Typisch zo’n zanger die het verdient veel bekender te zijn dan hij tot op heden is.

Met Jennifer Hudson in een glansrol op Out of My Hands komt er zowaar ineens wat meer beat het album binnen. Heerlijke track die in de handen van de Masters at Work zou kunnen uitgroeien tot onversneden clubklassieker. Na It Don’t Matter is ook Forever weer zo’n goddelijk duet, nu met PJ Morton en India Arie in een glansrol. Na een korte, vrije interlude vormen Glasper op keys en Tyson op drums de kale maar warme basis voor slottrack Bright Lights met Ty Dolla Sign op vocalen. Een mooie afsluiter van een zeer rijk klinkend album.

Black Radio III is van hetzelfde uitzonderlijke niveau als de twee Black Radio albums. Met een basisband met Derrick Hodge op bas, Isalah Sharkey op gitaar, Justin Tyson op drums en tal van andere voortreffelijke muzikanten in gastrollen klinken de veelal relaxte en sfeervolle tracks even begeesterd als ontroerend goed. Glasper snapt als geen andere muzikant wat de vocalisten en rappers nodig hebben om boven zichzelf uit te stijgen. Daarmee gelijk ook Glasper naar grandioos hoog niveau te tillen. Black Radio III maakt de meesterlijke trilogie grandioos compleet. 1. In Tune (met. Amir Sulaiman)
 2. Black Superhero (met. Killer Mike + BJ The Chicago Kid + Big K.R.I.T.)
 3. Shine (met D Smoke + Tiffany Gouché)
 4. Why We Speak (met Q-Tip + Esperanza Spalding)
 5. Over (met. Yebba)
 6. Better Than I Imagined (met. H.E.R. + Meshell Ndegeocello)
 7. Everybody Wants To Rule the World (met. Lalah Hathaway + Common)
 8. Everybody Love (met Musiq Soulchild + Posdnuos)
 9. It Don't Matter (met. Gregory Porter + Ledisi)
 10. Heaven's Here (met Ant Clemons)
 11. Out of My Hands ft Jennifer Hudson
 12. Forever (met. PJ Morton + India.Arie)
 13. Bright Lights (met Ty Dolla $ign)