×

Recensie

World

07 juni 2014

Recuerdo

Tango & Pianola

Geschreven door: Rik van Boeckel

Tango & Pianola Recuerdo World 4 Recuerdo – Tango & Pianola Written in Music https://writteninmusic.com

Onlangs bracht het in Amsterdam gevestigde Pianola Museum het album Recuerdo  (Herinnering) uit met 19 titels van de circa 300 rollen van PAMPA, de Argentijnse fabrikant van muziekrollen voor de pianola, een automatische pneumatisch bespeelde piano die met rollen vol muziek wordt bespeeld en van eind 19e eeuw tot 1930 zeer populair was, niet alleen in Argentinië maar ook in de hele Westerse wereld.

Een van de muziekstijlen die in die tijd tot bloei kwam, zet de toon in elke compositie op dit album, dat is de tango. Al luisterend word je opgeroepen je een tijd te verbeelden waarin je nog niet leefde, de jaren twintig van de vorige eeuw. De oudste tango is uit 1918: Alma de Bohemio van Roberto Firpo (1884-1969). De bekendste componist is Osvaldo Pugliese naar wiens werk Recuerdo het album is genoemd.

De in Amsterdam wonende tangozanger Juan Carlos Tajes die enkele liedteksten zong voor dit album vertelt hierover: “De naam van de componist op de muziekrol is niet O.Pugliese maar A.Pugliese. Hij componeerde het op 17-jarige leeftijd. Om het copyright vast te leggen, werd het geregistreerd onder zijn vader’s naam: Adolfo.” Tajes die bij de presentatie in Ars et Aemicitia in Amsterdam een aantal tango’s zong, verwijst verder naar El Sentimental, de eerste milonga die hij in 1988 zong; en naar La Cumparsita, gecomponeerd door de Uruguyaanse componist G.H Matos Rodriguez. Tajes, zelf uit Uruguay afkomstig, vertelt dat deze compositie in Uruguay als het anthem van tango wordt beschouwd.

Harry van de Voort bespeelt op Recuerdo de pianola, hij deed dat ook tijdens de presentatie in Amsterdam. Hij laat weten dat de 19 stukken zijn geselecteerd uit een collectie van bijna 300 titels, met hulp van tango specialisten en tangodansers. Want op deze tango’s en de enkele milonga’s moet wel tango gedanst kunnen worden. Dat werd ook tijdens de presentatie gedaan .
Luisterend naar dit album wentel ik me net als tijdens de presentatie in Ars et Aemicitia in een vreemd soort nostalgie, naar een tijd die ik zelf nooit beleefd heb, naar het gouden tijdperk van de tango, naar de tangosalons van Buenos Aires in de jaren 20 van de 20e eeuw. En reken maar, het is mooi dat te beleven, het zijn composities uit een andere tijd om rustig naar te luisteren. Als je foto’s uit die tijd hebt gezien, lukt het beter je die voor te stellen. De muziek klinkt prachtig, de pianoklanken laten je ziel dansen over de akkers van de tijd!

De pianola zelf wordt soms bij tangoconcerten in het Pianola Museum bespeeld. Daar is de CD ook verkrijgbaar.

www.pianola.nl

Presentaties:

26 juni- Pianola Museum- 20.30

28 juni- Academia de Tango- Amsterdam-21.00 1. Perdón Viejita- O. Fresedo
 2. El Entreriano- A.R.C Mendizábal
 3. Berretin- P.B Laurenz
 4. Cacareando- D. Pereyra
 5. Tiempos viejos- F.Canaro
 6. 9 Puntos- F.Canaro
 7. Se Acabaron los Otarios- F.Canaro
 8. Señor Comisario- F.Canaro
 9. Pato- R.Collazo
 10. Rencor- C.J Pérez
 11. Alma de Bohemio- R.Firpo
 12. Recuerdo- O.(A?) Pugliese
 13. Donde estás corazón?- A.P Berto
 14. Amorosamente- V.Sipulla
 15. Milonga Sentimental-S.Piana
 16. Muñequita- F.J Lomuto
 17. Che Papusa Oi!...- G.H Matos Rodriguez
 18. Clavel del Aire- J.de Dios Filiberto
 19. La Cumparsita-   G.H Matos Rodriguez