×

Recensie

Pop

31 augustus 2017

Positie 37 Jaarlijst 2017

Randy Newman

Dark Matter

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Dark Matter Randy Newman Pop 4.5 Randy Newman – Dark Matter Written in Music https://writteninmusic.com

Soms vergeet je wel eens hoe groots sommige muzikanten zijn. Pas als er dan na zoveel jaar weer een album uitkomt ben je je bewust hoe zeer je ze gemist hebt en hoeveel impact hun muziek toch je leven lang al op je heeft. Dark Matter, het nieuwe album van Randy Newman, na negen jaar geen eigen album uitgebracht en alleen aan soundtracks gewerkt te hebben, bewijst dat maar weer eens overduidelijk.

Meteen bij het begin van The Great Debate, de acht minuten durende openingstrack waarmee Dark Matter begint, en die uit duizenden herkenbare stem van Newman binnenkomt en er zich een overrompelend tegelijk briljant arrangement ontwikkelt, word je direct weer gegrepen door zijn uitzonderlijk grote muzikale talent. Mijn god! Wat weet Newman je toch bij de lurven te grijpen met zijn muzikaliteit en zijn heerlijk ironische tekst over de tegenstelling tussen wetenschappers die zich zorgen maken over de toekomst en religieuzen die daar pal tegenover staan. Newman plaatst zich, als zelfverklaard atheïst en communist, hilarisch zowel middenin het debat als er tegenover. Met God als de persoon die voor zekerheid en vriendschap moet staan (Someone Is Watching Me) trekt Newman The Great Debate naar een van de meest geniale popsongs die hij ooit schreef.

Die fascinerend hoge kwaliteit houdt hij het gehele album vast. Niemand anders dan Newman lukt het om Brothers, een song met een denkbeeldig gesprek tussen John F en zijn broer Bobby Kennedy over de als Bay of Pigs bekende mislukte Amerikaanse invasie op Cuba als onderwerp om te buigen naar een song waarin John de liefde verklaart aan de muziek van Celia Cruz en de song in een levendige Latin vibe verandert. Net als het geniale tegelijk ultiem grappige Putin, waarin hij zichzelf in de ‘Putinman’ plaatst en er een hilarische song ontstaat waarin de Putin Girls een voorname rol krijgen die tot de verrukkelijke strofe ‘Putin Hates The Putin Girls, Cause He Hates Vulgarity’ leidt. Daarmee speelt hij tegelijkertijd een vraag- en antwoordspel met hen over de toekomst van Rusland.

Newman is daarna net zo ontroerend goed in songs als Lost Without You, waarin een vrouw centraal haar stervende levenslange partner bij zich wil houden, She Chose Me, een tranen trekkend mooie song over levenslange liefde of Wandering Boy, waarin Newman verhaalt over een vader die op de begrafenis over zijn overleden zoon spreekt en niet kan en wil beseffen dat zijn zoon er inderdaad niet meer is. Een gewone jongen die het niet gered heeft in het heftig sociaal verdeelde Amerika zonder normaal/sociaal opvangnet. Gebaseerd op een verhaal van een jongen die in zijn jeugd president van Amerika riep te willen worden en uiteindelijk aan heroïne ten onder ging. Terwijl Newman alleen achter de piano zit bij dit nummer, hakt die laatste song er net zo hard in.

Het zijn maar een paar voorbeelden van songs die Newman, met beeldende teksten en voorzien van geniale arrangementen, over ons heen strooit. Wat een godvergeten talent heeft Newman toch. Volledig onaangetast gaat hij, alweer even na zijn zeventigste verder waar hij reeds in het begin van zijn carrière de muziekwereld magistraal mee binnen wandelde. Muziek die door zovele muzikale stijlen en stromingen heenloopt, iets dat hem en de al net zo interessante leeftijdgenoot Van Dyke Parks zo achteloos lijkt af te gaan, en tegelijk zo volstrekt tijdloos is.

Sommige muzikanten hebben eerder in hun carrière de muzikale lat zo belachelijk hoog gelegd dat je, gewend aan die hoge kwaliteit en grote eigenzinnigheid, misschien geneigd bent een album af te doen als weer een geweldig album. Dark Matter is andere koek. Het is een album zo bevlogen, in songs, arrangementen en teksten, dat het klinkt alsof Newman pas net begonnen is en in volle ambitie even optimaal wil laten horen waar hij toe is staat is. Dark Matter is een nieuw meesterstuk van een absolute muzikale meester.  1. The Great Debate
  2. Brothers
  3. Putin
  4. Lost Without You
  5. Sonny Boy
  6. It's A Jungle Out There
  7. She Chose Me
  8. On The Beach
  9. Wandering Boy