×

Recensie

Eigentijds

23 november 2012

Rabih Abou-Khalil

Hungry People

Geschreven door: Henning Bolte

Hungry People Rabih Abou-Khalil Eigentijds 4.5 Rabih Abou-Khalil – Hungry People Written in Music https://writteninmusic.com

Shrilling Chicken – wat de een zijn kip is, is de ander zijn ei. Rabih Abou-Khalil heeft ze allebei. Tenminste als je door de jaren heen, sinds 1986, naar zijn stukken kijkt: Journey To The Centre Of An Egg, Maltes Chicken Farm, The Return Of the Maltese Chicken. Maar even goed zou je kunnen zeggen dat hij het getuige titels met eten heeft: Snake Soup, Mango, Orange Fields, Nocturne a Villaret, After Dinner, No Plastic Cups. Ook op zijn nieuwste album is het thema eten met in de titel Honger, met Bankers’ Banquet, Fish and Chips and Mushy Peas en een frugale cover met een welgevoede eter erop weer mooi vertegen- woordigd.

Hij is er dus weer! Met het beproefde vijftal, Gavino Murgia (sax, voice), Luciano Bondini (accordeon), Michel Godard (tuba, basgitaar), Jarrod Cagwin (drums), Walter Quintus (sound), nu op een nieuw label, de imprint World Village van Harmonia Mundi. Met de beproefde unieke melodisch-ritmische aanpak, die in- middels (na vijfentwintig jaar) voor velen vertrouwd klinkt en veelvuldig nagedaan is. Toch is hier bepaald geen sprake van meer van hetzelfde. De graad van verfijndheid in ritmische intensiteit en lyrische kwaliteit, van instrumentaal raffinement en bravoure is stupent. Vooral voor een studio-opname ongekend. Wie kan een ûd nou zo laten klinken als hij in het tangozwangere Hats and Cravats? Nog maar te zwijgen over de meesterlijke accordeonistische Sehnsuchten van Luciano Biondini over een flakkerende bodem van bewege- lijk gonzende tubazang van Godard en schitterende flikkerend tikkende frame-drumming van Cagwin! Het zijn één voor één doorwrochte stukken die hier ongekend intens klinken en die live en voor grotere bezettingen een rijk potentieel bergen. Welk van de tien stukken je ook neemt, er doet zich het ene na het andere high- light voor. Honger? Deze muziek ontsteekt haar geheel eigen dynamica, kleur en karakter en straalt ver over de Oriëntaalse roots en Occidentale treats heen, voert met esprit en drive naar andere voedzame oorden.

VIDEO
A Better Tomorrow

When Frankie Shot Lara

RADIOconcertzender/Gallery of Tones

Rabih Abou-Khalil

Jarrod Cagwin  1. Shrilling Chicken
  2. When The Dog Bites
  3. A Better Tomorrow
  4. Banker's Banquet
  5. Dreams Of A Dying City
  6. Fish And Chips And Mushy Peas
  7. Hats And Cravats
  8. When Frankie Shot Lara
  9. If You Should Leave Me
  10. Shaving Is Boring, Waxing Is Painful