×

Recensie

Alternative

17 juni 2016

Queen of the Meadow

Aligned with Juniper

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Tiny Room Records

Aligned with Juniper Queen of the Meadow Alternative 4.5 Queen of the Meadow – Aligned with Juniper Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Bordeaux afkomstige singer-songwriter Helen Ferguson klinkt als een ervaren muzikant. Niets is minder waar, want slechts een paar jaar geleden pakte ze haar eerste gitaar. Veel ervaring had ze door te zingen in het lokale kerk-koor, maar eigen liedjes en muziek waren er nog niet. Als verjaardagscadeau kreeg ze toevallig een gitaar, waarna de klik met het instrument zo groot bleek dat de liedjes als vanzelf kwamen; passages  uit haar dagboek en emotionele verhalen met een mythische ondertoon. Muzikaal wordt ze ondersteund door haar toenmalige gitaarleraar en nu echtgenoot Julien Prass (ook actief in psychedelische rockband Mars Red Sky)

Het album kent een rijke instrumentatie , waaronder naast de standaard instrumenten van bas drums en gitaar: piano, metallofoon, banjo en strijkers.  Maar deze zijn geen van allen sfeerbepalend en hebben vooral een ondersteunende functie. Het belangrijkste instrument binnen de muziek is namelijk Fergusons buigzame stem. Hoe mooi en intiem haar teksten ook zijn, luister het album vooral eens goed zonder naar die tekst te luisteren. Dan merk je al gauw dat haar stem de hele sfeer van een lied domineert en deze vaak doet omslaan binnen hetzelfde nummer. Op het ene moment klinkt haar stem etherisch, om daarna plaats te maken voor zwaar op de maag liggend verdriet of onheilspellende duisternis. Luisterend naar de muziek, valt er soms vreugde, of zomerse onbezorgdheid in terug te horen. Pakken we haar teksten erbij dan verandert de toon van het album drastisch. Thema’s zoals depressie, wanhoop, drankmisbruik en zelfmoord voeren de boventoon. Gelukkig staat Aligned with Juniper vol zwarte, tragikomische humor, te vinden in regels zoals, “His name is Jack, he steals lovers and never brings them back”, verwijzende naar het “gevecht” met een fles Jack Daniels.

Het is de tegenstrijdigheid in klank, emotie en lyrics die dit album zo bijzonder en veelzijdig maakt. Daarmee is het ook een album geworden dat op elk moment van de dag te beluisteren valt en afhankelijk van het moment is je beleving elke keer anders: net na het wakker worden is het heerlijk op gang komen bij rustgevende klanken, een indringende luisterbeurt laat je met een brok in de keel achter en s ’nachts ontvouwd zich een duistere, onwerkelijke droomwereld.

Alingned with Juniper is hier te beluisteren of kopen.  1. Caleb
  2. The Bride
  3. The Portret
  4. At Jack and Diane's
  5. Rainy Tuesday
  6. Evil Queen
  7. A Friendly Host
  8. Old Captain
  9. In A Nutshell
  10. Milkshore Park