×

Recensie

Alternative

17 december 2010

Puin + Hoop

Door

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Narrominded

Door Puin & Hoop Alternative 4 Puin + Hoop – Door Written in Music https://writteninmusic.com

Het Nederlandse experimentele trio Puin + Hoop maakt naar eigen zeggen ‘gruizige, prettige’ muziek. De naam verwijst naar de troep die de drie heren uit Noord-Holland naar ieder optreden meeslepen: gitaren, keyboards, synthesizers, effectbakken en allerhande noise-generatoren. Optredens van de groep zijn altijd geïmproviseerd, een interessant gegeven.

Hoewel de bandleden Roald van Dillewijn, Remco Verhoef en Erik Uittenbogaard al geruime tijd muziek maken, bleef hun status in ondergrondse kringen hangen. Inmiddels maakt Puin + Hoop platen voor het interessante Nederlandse label Narrominded en dat zal ongetwijfeld voor meer aandacht zorgen. Vorig jaar was de band al te horen op de Brian Eno-cover-cd Another Another Green World, een van de beste Nederlandse platen van 2009. Hun bijdrage, Zawinul/Lava was een mooie, diepe trip. Puin + Hoop was duidelijk niet van de school ‘lange halen, gauw thuis’.

Voor Puin + Hoop geldt: puin geeft hoop. Puin geeft inspiratie. De muziek op Door is inderdaad soms ‘gruizig’ en, voor wie het kan waarderen, ook zeker ‘prettig’. De zes stukken op de plaat laten zich moeilijk omschrijven en dat hoeft in feite ook helemaal niet. Puin + Hoop maakt prikkelende geluidslandschappen, drones, en legt geslaagde accenten. Soms met piano, dan weer met sciencefiction-effecten. Het trio klinkt industrieel en tegendraads in Het Wondere Toeval en Bomendocumentaire en is dromeriger in Huidig Tijdsgewricht. Na ruim acht intrigerende minuten vloeit dit nummer over in het evenzo stemmige, maar wat onrustigere Complotkanaal.

Door laat veel aan de fantasie over maar is niet vrijblijvend; Puin + Hoop stuurt op gepaste momenten effectief bij. Hierdoor blijft de filmische muziek de aandacht vasthouden. Ceci N’est Pas Une Puin + Hoop is percussiever en er lijken kerkklokken door de mangel te gaan. Al met al wederom een mooi staaltje experimentele muziek. In het afsluitende Zuurstof III geeft de piano rust temidden van een arsenaal aan effecten.

Hoewel Door zich niet laat vergelijken met de meeste muziek in de ‘alternatieve’ jaarlijsten, levert Puin + Hoop zonder meer een van de meest memorabele Nederlandse cd’s van dit jaar af. Fraai en gedurfd luistervoer. Werkt ook uitstekend bij een sfeervolle wandeling door de sneeuw. Waarvan akte.