×

Recensie

Pop

08 maart 2024

Philippe Elan & Gregor Bak

Chansons

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Elan-Bak Productions

Chansons Philippe Elan & Gregor Bak Pop 4 Philippe Elan & Gregor Bak – Chansons Written in Music https://writteninmusic.com

Na de cd Chante la Vie van Tess Merlot volgt er weer een mooie cd met Franse chansons van de in Amsterdam wonende Franse zanger Philippe Elan en pianist Gregor Bak. Maar dit album is een liveregistratie van hun concert augustus 2023 in het Concertgebouw Amsterdam.

Philippe Elan en Gregor Bak ontmoetten elkaar voor het eerst in 1993, bij de opname van het toenmalige muziekprogramma op televisie C-Majeur. In die allereerste aflevering zong Philippe met het Gemini Ensemble Mon enfance en Gregor presenteerde het programma. Een verdrietig gegeven bracht zanger Philippe Elan en pianist Gregor Bak 28 jaar later weer bij elkaar. Gregors schoonmoeder besprak met hem tegen het einde van haar leven haar muziekkeuze voor de uitvaart. Ze was al jaren verliefd op de stem van Philippe en ‘zou het geweldig vinden als hij zou kunnen komen zingen’.

‘Maar’, zo voegde ze er spits aan toe, ‘dan hoor ik dat zelf helaas niet meer’. Direct daarna belde Gregor met Philippe of hij in de gelegenheid was om te komen zingen in het hospice voor deze lieve schoonmoeder en grote fan. En zo musiceerden zij, in de corona-periode, aan haar bed en twee en een halve week later tijdens haar uitvaart. Naar aanleiding van deze twee heel bijzondere en ontroerende uitvoeringen van de mooiste Franse chansons, hielden Philippe en Gregor contact en gingen ze steeds vaker met elkaar muzikaal aan het werk.

Het album is opgebouwd uit 17 met diep gevoel door Elan gezongen chansons, waarvan er twee te horen waren op het album Enfer et Paradis: Seras-tu-la en Il était mon amie, oorspronkelijk een song van Willie Nelson maar nu uiteraard in het Frans vertaald.

Philippe Elan zingt op fraaie wijze de chansons van Charles Aznavour zoals het zeer bekende La Bohème en Non, je n’ai rien oublié. En ook van Jacques Brel zoals het beroemde Ne me quitte pas maar ook La chanson des vieux amants, waarmee het album opent, Voir un ami pleurer, Le plat pays en de ook zeer beroemde chanson Dans le port d’Amsterdam. Andere bekende chansons op dit album zijn La Montagne van Jean Ferrat en La Mer van Charles Trenet. Maar ook een totaal nieuwe chanson Je l’espère, gecomponeerd door Gregor Bak.

De enthousiaste reacties van het publiek zijn op deze live-cd goed te horen; zeker bij de eerste noten van La Bohème, nog voordat Elan begint te zingen en na het energiek door Elan gezongen Dans le port d’Amsterdam. 1. La chanson des vieux amants
 2. Dites-moi pourquoi
 3. Mon enfance
 4. Les moulins de mon coeur
 5. La bohème
 6. Je l’espère
 7. Cent mille chansons
 8. La montagne
 9. La mer
 10. Seras-tu là?
 11. Non, je n’ai rien oublié
 12. Voir un ami pleurer
 13. Il était mon ami
 14. Le plat pays
 15. Ne me quitte pas
 16. Mon Dieu
 17. Amsterdam