×

Recensie

Jazz

18 oktober 2019

Petter Eldh

Koma Saxo

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz Records

Koma Saxo Petter Eldh Jazz 4 Petter Eldh – Koma Saxo Written in Music https://writteninmusic.com

De Zweedse bassist Petter Eldh blijft zeer productief. Met Koma Saxo heeft hij wederom een zeer interessante band opgezet die zowel muzikanten uit zijn nieuwe woonplaats Berlijn als muzikanten uit zijn thuisgebied Scandinavië herbergt. Koma Sax is niet alleen de naam van zijn band maar ook de titel van hun eerste album.

De band heeft met 3 saxofonisten, Otis Sandsjö, Jonas Kullhammar en Mikko Innanen, een bijzondere opzet. De ritmesectie wordt gevormd door Eldh en  Christian Lillinger op drums. Een band vol spraakmakende jazz muzikanten die op eigen kracht hun naam al stevig gevestigd hebben.

Koma Saxo heeft als uitgangspunt muziek te maken die zowel in groove gevat is als dat deze optimaal avontuur voorstaat. De swing van albumopener Kali Koma drijvend op een lekkere baslijn en dito drums is gelijk een heerlijk nadrukkelijke binnenkomer. Met opvolgtrack Ostron Koma duwen ze die weer gelijk de andere kant op. Onvoorspelbaar, gevaarlijk en heerlijk vrij tegelijk.

Die drie-eenheid is precies datgene wat ook de andere composities op het debuut van Koma Saxo zo kenmerkt. Een belangrijke reden daarvoor kan ook zijn dat Eldh zowel liveopnamen van het zeer succesvolle livedebuut van de band tijdens het vermaarde We Jazz Festival van vorig jaar als nieuwe studio-opnamen bewerkte. Luister maar eens naar de spontane drumfratsen van Lillinger en de reactie die daar van de andere muzikanten op volgt.

Koma Saxo is zo’n band die de grenzen van vrijheid in jazz weer eens lekker oprekt. Dan weer sfeervol en warm in verstilling (Byågz) dan weer heerlijk druk en dwars (Cyclops Dance, Blumer), loom, cool en dwars (LH440), op de groove (Kali Koma, Fanfarum For Komarum II) en fraai pastoraal afsluitend (Sa Rinner Tiden Bort). Koma Saxo is zowel een rijke jazzplaat  als een uitermate opvallende band.

Met Petter Eldhs Koma Saxo blijft We Jazz Records knap doorbouwen aan een indrukwekkende catalogus.

Kant A:

 1. Kali Koma
 2. Ostron Koma
 3. Cyclops Dance
 4. Byågz
 5. Koma Tema
 6. Blumer

Kant B:

 1. Fanfarum For Komarum II
 2. Slakten Makten Takten
 3. LH 440
 4. Sport Koma
 5. Pari Koma
 6. Så Rinner Tiden Bort