×

Penelope Isles

Until The Tide Creeps In

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Until The Tide Creeps In Penelope Isles Alternative 4 Penelope Isles – Until The Tide Creeps In Written in Music https://writteninmusic.com

Penelope Isles uit Brighton wordt aangevoerd door Jack en Lily Wolter. Geboren in Devon en opgegroeid op het eiland Man werden broer en zus gescheiden toen Jack, zes jaar ouder, ging studeren. Het album Until The Tide Creeps In is voor een groot deel gebaseerd op thema’s als wegtrekken, opgroeien en veranderingen ondergaan.

Het kwartet maakte al naam op SXSW en Eurosonic en gaat later dit jaar weer richting de VS voor een tournee. Penelope Isles maakte eerder al indruk als voorprogramma van Lost Horizons, de band van Simon Raymonde en tekende bij diens label Bella Union. De groep slaagt er op dit debuut goed in om zowel warm en dromerig als scherp en stekelig te klinken. Het geluid is daardoor lekker persoonlijk; de losse ingrediënten mogen bekend klinken, vermengd tot één geheel binnen een song geeft het iets heel verfrissends.

Chlorine is wellicht al direct het beste nummer: lekkere gitaarakkoorden, warm en meerstemmig en een fuzzy solo. Kom maar binnen Penelope Isles, denk je. Het hieropvolgende Round laat lekkere ritmiek horen. Mooi om te horen dat de band je af en toe in een warme, dromerige flow meeneemt maar ook regelmatig accentjes legt die de song sterk dynamisch maken.

Penelope Isles klinkt vrijwel overal indringend en eigenzinnig, zonder de song uit het oog te verliezen: de backdrop die tijdens Underwater Record Store opduikt is orgineel en ook heel gepast: noisy, pulserend en borrelend. Hiertegenover staat dan wel weer oorstrelende zang. Three is een dromerig liedje met een stevig kartelrand; een fijne gitaarstorm schudt weer wakker. Met Gnarbone trapt de band even het gaspedaal in. Het is een sfeervolle uptempo rocker met een finale vol mooie, knalharde gitaargolven en spoken word.

De recente single Cut Your Hair stapt langzaam maar gestaag voorwaarts, doelbewust op weg naar een muzikale wolkbreuk. Don’t give up on your dreams is een van de gedachten achter deze song, tevens een van de live-favorieten van de band. Een track die eens te meer de kwaliteiten van Penelope Isles onderstreept. Het is een band die indierock, surf, noise, dreampop, folk en shoegaze tot iets bijzonder prettigs en eigens samensmeedt.

https://www.youtube.com/watch?v=hHoS4Xz0L4M


  1. Chlorine
  2. Round
  3. Not Talking
  4. Underwater Record Store
  5. Three
  6. Gnarbone
  7. Leipzig
  8. Looking For Me / Eyes Closed
  9. Cut Your Hair
  10. Through The Garden