×

Recensie

Rock

17 augustus 2007

Peeping Tom

Music Swop Shop

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownnote

Music Swop Shop Peeping Tom Rock 4.5 Peeping Tom – Music Swop Shop Written in Music https://writteninmusic.com

Het is vreselijk zonde dat het gelijknamige debuutalbum van het Australische Peeping Tom (niet te verwarren met die band van Mike Patton) zo’n twee jaar terug zo weinig pers in Nederland kreeg. Binnen het rock (lees: stoner) segment bleek het album namelijk een ware klassieker.

De ongenadig vette gitaarriffs en vet psychedelische melodieën waren een weldaad aan het oor en de band vestigde er een legendarische reputatie mee. Niet alleen op stoner sites werd het album de lucht in geschreven maar ook voorname stonerhelden als Josh Homme en Chris Goss sloten de uit Melbourne afkomstige helden in de armen.

Dat Peeping Tom het eiland niet afkwam maar daar wel vette optredens gaven die soms wel 4 uur duurden werkte mee aan de legendevorming. Dat de vier bandleden onderling heftige strijd voerden over de muzikale koers kwam op de verschillende sites wel tot uitdrukking.

Het tweede album bleek een gigantische slijtageslag en bij het kiezen uit de songs om op het album te zetten barstte dan ook de bom. Ondertussen heeft de band zijn afscheidsoptredens in Australië al gegeven. En dat te weten is nog erger als je hun tweede album Music Swap Shop beluistert. Want wat een vreselijk goed album is dit geworden.

Net als op het debuut grijpt Peeping Tom terug op sixties en seventies rock maar de songs zitten nog ingenieuzer in elkaar. De acht lange songs die het album telt zitten nog voller met psychedelische invloeden en zijn gevarieerd en ijzersterk in uitvoering. Er zijn maar weinig bands waar de muzikanten elkaar zo goed aanvoelen en waar de dynamiek zo voelbaar is. En als zelfs een duel tussen een saxofoon en de gitaren me kippenvel oplevert ben ik helemaal verkocht.

Daarnaast klinkt het album als een klok en is zanger Gerasimos Grammadenos indrukwekkend goed gaan zingen. Music Swap Shop luistert weg als een grote verpletterende trip en als de laatste tonen van de briljante slotsong Strike Clones wegsterven blijf je verbijsterd achter.

Het zou toch echt waardeloos zijn om deze geweldige band nooit live te zien? Of zouden we ze zo keihard om de oren gaan zeiken dat ze alsnog overstag gaan om een Europese tour te maken?

Eén ding is zeker: Music Swap Shop mag de boeken in als het beste rockalbum van 2007. Rock van zeer grote klasse en absoluut onmisbaar!  1. Cocked Gun
  2. Yellow Pages
  3. Quasimodo
  4. White Lightning
  5. Gingerbread Man
  6. Homage Stance
  7. The Reason
  8. Strike Clones