×

Recensie

Metal

23 augustus 2010

Papa Roach

Time For Annihilation On The Record And On The Road

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Eleven Seven

Time For Annihilation On The Record And On The Road Papa Roach Metal 3 Papa Roach – Time For Annihilation On The Record And On The Road Written in Music https://writteninmusic.com

Voor mensen die Papa Roach niet kennen roept de bandnaam associaties op met een snackbar in de woestijn van Arizona of New Mexico. Die associatie met gefrituurd fast food is een korte overdenking geen slechte metafoor voor de muziek die de band maakt. Papa Roach levert namelijk hapklare metal af die vult, weinig smaak heeft en nauwelijks indruk achterlaat.

De mainstream nu-metal van Papa Roach is dankzij vergelijkbare bands als Linkin’ Park, Godsmack en Stereomud bijzonder populair in de VS. De redenen laten zich makkelijk raden. Het is toegankelijk en energiek, heeft makkelijk meezingbare refreinen die gedragen worden door prominente gitaarpartijen op een deinende beat die optimaal gebruik van dynamiek. De band heeft een golvend geluid dat uitnodigt tot beweging van hoofd en ledematen. De hoes van dit album maakt precies duidelijk waar de band voor staat. Eigenlijk heb ik zelden een hoes gezien die de lading zo goed dekt.

Time For Annihilation On The Records And On The Road bevat vijf nieuwe studionummers en negen concertopnamen van populaire liedjes uit het oeuvre van de band die inmiddels alweer vijftien jaar meedraait in het wereldje. Hoewel de heren dus inmiddels door de wol geverfd zijn en al tien miljoen schijfjes hebben verkocht, heeft de band nog steeds geen eigen geluid. Hun sound is door het veelvuldig gebruik van pro-tools inwisselbaar voor dat van tientallen andere bands. Tijdens de nieuwe nummers maakt Papa Roach weer optimaal gebruik van de afwisseling van harde en zachte passages. De band kent geen virtuozen of geniale componisten, maar doet gewoon waar ze goed in zijn.

Tekstueel is er evenmin diepgang. Het zijn veelal opstandige teksten die er bij tieners ingaan als koek. Door het gebrek aan variatie, tempo en solo’s kent deze plaat geen diepgang. Slechts tijdens het intro van Forever bewijst gitarist Jerry Horton heel even dat hij meer kan dan akkoorden rammen. Time For Annihilation On The Record And On The Road is zeker geen slechte plaat, maar na één luisterbeurt hoor je geen nieuwe dingen meer. Waar je bij concerten van klassieke rockbands nog relatief veel jongeren ziet, zie je bij concerten van Papa Roach relatief weinig oudere rockers. De generatiekloof tussen de nieuwe en oude metalgeneratie is bij bands als deze goed zichtbaar. Papa Roach is hap-slik-weg metal voor generatie Z.

Tracklisting Time For Annihilation On The Record And On The Road (+DVD):

Disc1

 1. One Track Mind
 2. Kick In The Teeth
 3. No Matter What
 4. The Enemy
 5. Getting Away With Murder
 6. To Be Loved…
 7. Lifeline
 8. Scars
 9. Hollywood Whore
 10. Time Is Running Out
 11. Forever
 12. Between Angels And Insects
 13. Last Resort
 14. I Almost Told You That
 15. I Loved You
 16. Dead Cell
 17. No Matter What

Disc2

 1. Videotrack Kick In The Teeth
 2. Videotrack Kick In The Teeth
 3. Epk Papa Roach – An Inside Look
 4. Photoalbum On The Road
 5. Photoalbum On The Record


 1. Burn
 2. One Track Mind
 3. Kick In The Teeth
 4. No Matter What
 5. Enemy
 6. Getting Away With Murder [Live]
 7. ...To Be Loved [Live]
 8. Lifeline [Live]
 9. Scars [Live]
 10. Hollywood Whore [Live]
 11. Time Is Running Out [Live]
 12. Forever [Live]
 13. Between Angels And Insects [Live]
 14. Last Resort [Live]