×

Recensie

Pop

16 oktober 2014

Ozark Henry

Stay Gold (Deluxe Edition)

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Sony Music

Stay Gold (Deluxe Edition) Ozark Henry Pop 4 Ozark Henry – Stay Gold (Deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Stay Gold kwam oorspronkelijk in 2013 al uit in België. Nadat de langspeler Piet Goddaer (de man achter Ozark Henry) een jaar lang succes bracht, met een nominatie van MTV voor ‘Best Belgian Act’ en een Italiaans platina succes voor single I’m Your Sacrifice was het tijd voor een wereldwijde release.

De opener Deep roept qua instrumentatie aan het begin de sfeer op van het album Us van Peter Gabriel. Het nummer ontvouwt zich langzaam en het basloopje gecombineerd met de zanglijnen hier doen denken aan een ingetogen Alt J. Meer dan de referenties echter aan de genoemde artiesten is het de muziek die zich nestelt. En doet dat, net als de titel van het nummer, diep. Prachtig hoe het slot van het nummer het gevoel geeft dat het in een kerk gezongen zou kunnen zijn: zo’n sereniteit gaat ervan uit.

De in Italië succesvolle single I’m Your Sacrifice brengt ons voor het eerst op dit album de stem van Amaryllis Uitterlinden. De Vlaamse zangeres en actrice deed in 2000 mee aan de Grote Prijs Bart Peeters en werd toen tweede. Tot op heden bracht ze als zangeres slechts één album uit in 2009. Haar bijdragen aan Stay Gold laten horen dat dat alleszins jammer is. Amaryllis heeft een warme, open en zuivere stem en vult op het album Piet perfect aan. Ook in de nummers waar haar stem alleen te horen is naast sfeervolle instrumentatie, klinkt juist haar stem als de gedroomde aanvulling. Waar vorig jaar Ozark Henry voor beiden de prioriteit in het werkzame leven leek, hebben Piet en Amaryllis inmiddels afscheid van elkaar gekomen. Voor Amaryllis trok het acteerwerk meer dan ze pakweg een jaar geleden dacht.

Gelukkig staat de langspeler vol met de prachtige stemmencombinatie en kunnen we dus volop genieten van de engelachtige stem van Amaryllis naast de stem van Piet. We Are Incurable Romantics is ook weer zo’n prachtnummer dat zowel toegankelijk is en tegelijk heel sfeervol. Ozark Henry laat hier horen dat toegankelijkheid niet hoeft te betekenen dat je bij het maken van muziek compromissen doet aan wat je laat horen. Als je je daarbij bedenkt dat Piet zelf verantwoordelijk was voor de muziek, het bespelen van de instrumenten en de productie, dan is het eindresultaat des te lovenswaardiger.

Met If You Leave, is er weer zo’n nummer waar de stemmen van Piet en Amaryllis fraai met elkaar in duet gaan. Niet op de klassieke wijze van een duet, Amaryllis weeft met haar stem bruggetjes tussen de filmische passages die Piet schetst. Zeer fraai als spel van de stemmen tegen een muzikale achtergrond die het nummer alleen maar versterkt. Een bas die de toon zet en verder vooral heel sfeervolle klanken. Een nummer dat het album mooi vertegenwoordigt.
De zorgvuldigheid waarmee If You Leave is opgebouwd, zegt veel over hoe het hele album klinkt. Die zorgvuldigheid komen we over de hele breedte tegen. Niet alleen zijn de nummers stuk voor stuk mooi, fraaie composities waarbij steeds de juiste instrumentale begeleiding is gekozen, nooit te groot, het album heeft over het geheel genomen een filmische uitstraling. Bovendien is het Piet Goddaer gelukt de juiste balans en opbouw in de nummers te brengen. Daarmee heeft hij een klus geklaard die zeker niet elke producer is gegeven.

Met zijn balans tussen sfeervolle muziek en tegelijkertijd het behouden van een zekere mate van toegankelijkheid, heeft Piet Goddaer de titel van het album waargemaakt. De titel komt uit het boek van S.E. Hinton, The Outsiders en wil zoveel zeggen als trouw blijven aan jezelf, blijf puur. Met een werkwijze te omarmen die hij hanteerde aan het begin van zijn carrière, zelf alles doen, is dat zeker gebeurd. Stay Gold? Dit mag nog wel meer erkenning oogsten. Het tweede schijfje in deze deluxe editie brengt radio edits en instrumentale versies. Mooie toevoegingen, tegelijkertijd niet essentieel bij een album dat meer dan goudgerand is. Een erg sterk album.

Tracklisting Stay Gold (deluxe edition)

CD1:

 1. Deep
 2. I’m Your Sacrifice
 3. We Are Incurable Romantics
 4. If You Leave
 5. Outpatient
 6. Plaudite Amici Comedia Finita Est
 7. It Was A Queer Sultry Summer
 8. Death And The Maiden
 9. Stay Gold Ponyboy Stay Gold
 10. Juguetes Del Viento

CD 2:

 1. Deep (radio edit)
 2. I’m Your Sacrifice (radio edit)
 3. We Are Incurable Romantics (radio edit)
 4. If You Leave (radio edit)
 5. Outpatient (instrumental)
 6. Plaudite Amici Comedia Finita Est (radio edit)
 7. It Was A Queer Sultry Summer (radio edit)
 8. Stay Gold Ponyboy Stay Gold (instrumental)
 9. We Are Incurable Romantics (instrumental)
 10. It Was A Queer Sultry Summer (instrumental)
 11. Deep (instrumental)
 12. If You Leave (instrumental)
 13. I’m Your Sacrifice (radio edit)