×

Recensie

Alternative

14 februari 2018

Ought

Room Inside The World

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Merge Records

Room Inside The World Ought Alternative 3.5 Ought – Room Inside The World Written in Music https://writteninmusic.com

Het derde album van het uit Montréal afkomstige Ought laat een ander geluid horen. Deze eerste plaat voor Merge Records biedt beduidend minder grofkorrelige postpunk. Eigenlijk nam zanger Tim Darcy met zijn prima solo-album Saturday Night uit 2017 al een voorschot op nieuwe wegen die in het verschiet lagen.

Room Inside The World is geen gemakkelijke plaat. Veel songs klinken open maar wat wankel. Tegendraads zonder echt uit te halen. Interessant en sterk zonder bijzonder memorabel te zijn of sterke melodieën in zich te dragen. Tim Darcy’s zang drukt een behoorlijk stempel op de songs. Soms neigt hij wat naar Scott Walker, zoals op de verre van gangbare opener Into The Sea, een sterke track waarop ook al snel duidelijk wordt dat de eigenzinnige drumpartijen van Tim Keen het album extra karakter geven. Op het grotendeels gejaagde Disaffectation, met scherpe gitaartjes, doet Darcy’s wat theatrale zang zelfs denken aan de postpunklegende The Associates.

Disgraced In America lijkt poppy maar door Darcy’s impliciete teksten (‘I was like a dentist rooting for pain’) en het onvoorspelbare verloop gaat deze track toch weer een andere kant op. De lead single These 3 Things is lekkere uptempo new wave. Het is echter ook meer een fijne stijloefening dan een echt memorabele track. Dan weet het kalme Desire meer te overtuigen, vooral dankzij het ijzersterke slot waarin de losse drums, de saxofoon, een koor en de warme sferen je (alsnog) naar binnen trekken.

Het aarzelende Take Everything laat op tijd nog even een lekkere versnelling vol schurende noise horen; een vlucht omhoog, terwijl het kalm voortstappende Pieces Wasted een hoofdknik naar de latere Cure lijkt en op het eind een bevreemdende wending neemt. De meditatieve sferen van afsluiter Alice zijn weer van een heel andere orde. Het is duidelijke dat Ought nieuwe wegen wil inslaan maar nog steeds open staat voor van alles. Woorden als ‘optimisme’ en ‘loslaten’ lijken net zo aan de orde als ‘spanning’ en ‘twijfel’. Zo gaat dit moedige en open album diverse kanten op. Het zal een aantal fans doen afhaken maar tevens bewondering afdwingen.  1. Into The Sea
  2. Disgraced In America
  3. Disaffectation
  4. These 3 Things
  5. Desire
  6. Brief Shield
  7. Take Everything
  8. Pieces Wasted
  9. Alice