×

Recensie

Alternative

23 juli 2007

Os Mutantes

Barbicon Theatre, London 2006

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Barbicon Theatre, London 2006 Os Mutantes Alternative 4 Os Mutantes – Barbicon Theatre, London 2006 Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft raar hoe het soms met bands kan lopen. Eind jaren 60 begin jaren 70 was het Braziliaanse Os Mutantes dan wel een opvallende maar niet echt goed albums verkopende band maar niemand had kunnen verwachten dat zij zoveel impact zouden hebben op de Braziliaanse muziek en de wereldwijde pop er rock in het bijzonder.

Hun bizarre mix van pop, rock, samba, psychedelica, tropicalismo (vooral hun eerste 2 albums) bleek over de decennia een ware voedingsbodem voor jonge bands. De band, in 1968 opgezet rond de broers Arnaldo Baptista en Sergio Dias en zangeres Rita Lee, stopte in 1978 en aangezien hun albums, eerst op vinyl maar in het CD tijdperk, slecht verkrijgbaar waren werd de door platenlabel Luaka Bop uitgebrachte verzamelaar Everything Is Possible:The Best Of Os Mutantes in 1999 met open armen ontvangen. Mede omdat de ondertussen legendarische Kurt Cobain altijd had geroepen hevig beïnvloed te zijn door de band. Ook Beck deelde deze mening en eerde Os Mutantes met de song Tropicalia op zijn album Mutations.

Platenlabel Luaka Bop heeft nu de mogelijkheid gekregen het onverwachte reünie concert, wat de band vorig jaar op 22 mei in het Barbican Theatre in Londen gaf, uit te mogen brengen. En ze doen dat met stijl! Een CD en een DVD tegelijk geeft de release het absoluut juiste extra mee. Het concert werd vorig jaar omschreven als het meest geweldige reünie concert van het jaar. Bij het beluisteren van het album en het zien van de beelden kan er nog steeds gesteld worden dat er geen band is/was als Os Mutantes. Met nieuwe zangeres Zelia Duncan, als vervanger van Rita Lee, werd er een vette set gespeeld waarin alle elementen van hun muziek optimaal naar voren komen.

Met 21 tracks alleen al op de DVD (15 op de CD, waarvan er een aantal doubleren) worden er songs van de meeste Mutantes album gespeeld en de band klinkt nog net zo apart en interessant als in de lang vervlogen tijden. Naast Arnaldo Baptista, Sergio Dias, Duncan en drummer Dinho Leme zijn er nog 6 extra geweldige muzikanten aanwezig en verzorgt o.a. opper weirdo en folkheld Devandra Benhart gastvocalen. Juist door de DVD is dit Os Mutantes album misschien wel de mooiste instap om de band te leren kennen. Wedden dat je dan hun reguliere albums ook wilt hebben?

Tracklisting Barbicon Theatre, London 2006:

CD 1:

 1. Dom Quixote
 2. Caminhante Noturno
 3. Ave Gengis Khan
 4. Tecnicolor
 5. Virginia
 6. Cantor de Mambo
 7. El Justiciero
 8. Baby
 9. I’m Sorry Baby (Desculpe, Babe)
 10. Top Top
 11. Dia 36

CD 2:

 1. Fuga nº II
 2. Le Premier Bonheur du Jour
 3. Dois Mil e Um
 4. Ave Lúcifer
 5. Balada do Louco
 6. I Feel a Little Spaced Out
 7. A Hora e a Vez do Cabelo Nascer
 8. A Minha Menina
 9. Bat Macumba
 10. Panis et Circenses