×

Recensie

Alternative

11 mei 2021

Os Barbapapas

DooWooDooWoo

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Fun In The Church

DooWooDooWoo Os Barbapapas Alternative 4 Os Barbapapas – DooWooDooWoo Written in Music https://writteninmusic.com

Een fijne verrassingsplaat is het debuut DooWooDooWoo van het Braziliaanse Os Barbapapas. In een heerlijke door elkaar geklutste mix aan muzikale stijlen heeft de band een lekker vrije plaat afgeleverd die de zon in deze duistere tijden optimaal doet schijnen.

Os Barbapapas is natuurlijk geen bandnaam die je gelijk bij een psychedelisch kwartet uit het Braziliaanse São Paulo zou verwachten maar het is zeker een naam die prikkelt en benieuwd maakt naar wat de band doet. Al helemaal als je weet dat de opnamen voor hun debuut door Covid, die wel heel hard toeslag onder het bewind van corona-ontkenner Bolsenaro, compleet werd gedwarsboomd.

Al snel werd er, omdat je niet met teveel mensen de studio in mocht, besloten om individueel opnamen te maken en deze dan naar de anderen door te sturen. Die konden daar dan muzikaal met nieuwe ideeën op aansluiten. Een nieuwe soort van muzikale improvisatie dus. En omdat alle muzikanten muzikale veelvraten zijn kwam er een plaat tot stand die echt alle kanten opstuitert.

DooWooDooWoo heeft een mix van zoveel muzikale stijlen en invloeden geworden dat je bijna het idee van een verzamelplaat krijgt. Maar drumster Barbara Mucciollo, gitarist Selva Rubens, percussionist Fernando Lima, harpist en bassist Tomás Oliveira, die tevens de productie en mix voor zijn rekening heeft genomen, hebben er toch een mooi coherente plaat van weten te maken.

Volledig instrumentaal vol passie en avontuur die van heerlijke souljazz en funk naar kosmische hoogten dan weer exotica spat. Vol Afrikaanse invloeden, dan weer voltrokken naar samba-achtige sferen met invloeden uit de surf en folk. Muziek gemaakt door geweldige muzikanten met een groot muziekhart die in elkaar het beste naar boven brengen. Muziek ook die in 25 minuten (hun eersteling is niet veel langer dan dat) een heerlijke muzikale eigenzinnigheid viert.

Tussen albumopener Grou tot aan afsluiter Medo De Muvuca gebeurt er in de 13 tracks zo ontzettend veel dat je muziekhart er als vanzelf sneller van gaat kloppen. Het grote spelplezier gecombineerd met de verrassende muzikale schatlist die er aan stijlen wordt open getrokken maakt deze band tegelijk een absolute crowdpleaser voor elk festival.

Kant A:

 1. Grou
 2. Iiiiriri
 3. Sanga
 4. Zaatar
 5. Saudade Dos Humanos
 6. Buena Onda

Kant B:

 1. Sambeven
 2. Doowoodowoo
 3. Noturna
 4. Hy Brasil
 5. Transparente
 6. Vento
 7. Medo De Muvuca