×

Recensie

Rock

03 april 2012

Organisms

Rainbow Black + White

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Scene Spirit

Rainbow Black + White Organisms Rock 3.5 Organisms – Rainbow Black + White Written in Music https://writteninmusic.com

Rainbow Black + White is de tweede release van Organisms. De plaat volgt op de ep Hot Hands en werd opgenomen in Rotterdam. Niemand minder dan Alex Newport (onder meer Death Cab For Cutie, The Mars Volta en The Melvins) mixte de boel af. Het resultaat is een doordenderende  rockplaat met punk- en hardcorelementen. Én een orgel, waardoor er ook een behoorlijke stoot garagerock door dit album giert.

De plaat opent met twee lekker opgefokte nummers: in Believer horen we een eigen, wat gruizig geluid compleet met ruwe, hese vocalen en het orgel. Organisms pakt lekker door met het titelnummer Rainbow Black + White, waarin de band bovendien wat meer melodie toelaat. Prima!

De heren jagen flink door zodat je als argeloze luisteraar al vrij snel lijkt te worden uitgeput. Het dynamische Black, dat na tien minuten wordt ingezet, had bijvoorbeeld best een instrumental mogen zijn, om zo even wat lucht en ruimte te geven.

Zoals gezegd heeft Organisms een lekker gruizig geluid dat je niet al te vaak hoort; het is net even anders. De band weet ook aardig te variëren: schieten in het begin nog namen als (de oude) Black Flag en Hüsker Dü door het hoofd, verderop domineert het retro-garagegeluid: in het weinig subtiel getitelde Crushed Skulls trekt het orgel de bijvoorbeeld flink de aandacht. Vervolgens stampt Organisms in een andere maatsoort verder om met drum rolls, dwingende melodie en dito zang de luisteraar bij de lurven te pakken. New is vervolgens wat poppier en dat geldt ook voor My Girl, met zijn stuwende orgel en heerlijk opzwepende break, al blijft poppy een zeer relatief begrip hier. Listen Why, tegen het einde maakt overigens wel duidelijk dat we inmiddels wel even klaar zijn met het muzikale geweld; de meer open, zweverige passages en spaarzaam opduikende leadgitaar hadden hier best mogen domineren.

Rainbow Black + White is een onontkoombare rockplaat van eigen bodem die zeker aandacht verdient. We moeten hier wel aan toevoegen dat Organisms de teugels op een volgende album qua tempo en zang hopelijk wat meer laat vieren en dat de heren het experiment nog wat meer toelaten. Dat moet wel een heel intens en interessant resultaat opleveren. Het huidige album biedt in ieder geval voldoende aanknopingspunten.  1. Believer
  2. Rainbow Black + White
  3. Hot Hands
  4. Black
  5. Crushed Skulls
  6. Bats Suck
  7. New
  8. My Girl
  9. Listen Why
  10. We Sell Our Souls