×

Recensie

Alternative

16 september 2015

Organisms

Dag nacht

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Grond Records

Dag nacht Organisms Alternative 3.5 Organisms – Dag nacht Written in Music https://writteninmusic.com

Eerder dit jaar, toen de temperaturen in Nederland recordhoogten bereikten, verscheen de nieuwe plaat van Organisms. Een gepast moment. De derde release van dit Rotterdams/Haagse kwartet is namelijk wederom een dampend en heet werkstuk. Vergeleken met het sterke, soms uitputtende Rainbow Black + White klinkt Dag nacht wel wat anders: het orgel is verdwenen en het rock-‘n-roll element is wat verdrongen door zware indierock. En oh ja, zoals de titel al doet vermoeden: Organisms doet het sinds kort in het Nederlands. En dat is wel zo verfrissend want hoe vaak horen of zien we de combinatie van zwaar muzikaal geschut en de Nederlandse taal? Precies, sinds bands als Gore, Div of Raggende Manne niet zo gek vaak meer.

Het in fraai artwork gestoken Dag nacht ronkt, schuurt, trekt, duwt en scheurt er stevig op los. Herinneringen aan Jesus Lizard doemen op, al houdt Organisms de waanzin meer buiten de deur. Men opent prima met Dat was het ook één nacht, een opwindende sfeerschets die van hoogtepunt naar realiteit voert. Luid en druk maar met een dwarse popappeal. Ook het evenzo zware en lekker stuiterende Het ronkt is pakkend en niet gespeend van melodie. In dienst van de meester is relatief toegankelijk al gebeurt er van alles binnen de vijf minuten die deze track opeist. Controle is stemmige indierock die inventieve gitaarlijnen laat horen en een meezingbaar refrein. Organisms is niet bepaald van het recht vooruit rammen.

Hier en daar schiet de band toch lekker door zoals op het strakke, uptempo Minuten seconden. Aan de andere kant is er ook ruimte voor boeiende instrumentals (Door de wolken, Als de nacht valt), hetgeen wat ruimte schept zonder dat de plaat noemenswaardig aan intensiteit inboet. Een intensiteit die op het al langer bekende Para op de after behoorlijk heftig is (‘Voelt niet goed, het is net als toen / Ben gevangen en kan niks doen’). Op het afsluitende Desperado ontwaren we zowaar een akoestische gitaar. Het geeft aan dat Organisms vele kanten uit kan. Dag nacht is al een verandering ten opzichte van de vorige plaat. Wie weet verrast de band in de toekomst wel vaker door de inzet van akoestische instrumenten of andere vondsten. Het zou deze opvallende groep nog interessanter maken. 1. Dat was het ook één nacht
 2. Het ronkt
 3. Door de wolken
 4. Oog van de tyfoon
 5. Minuten seconden
 6. Zie je nou wel
 7. Als de nacht valt
 8. Para op de after
 9. Controle
 10. In dienst van de meester
 11. Ik ken een man
 12. Desperado