×

Recensie

Jazz

30 april 2019

Omer Klein

Radio Mediteran

Geschreven door: Wouter Schenk

Uitgebracht door: Warner Music

Radio Mediteran Omer Klein Omer Klein Trio Jazz 4 Omer Klein – Radio Mediteran Written in Music https://writteninmusic.com

De in Israel geboren en opgetogen en inmiddels in Düsseldorf wonende Klein heeft met zijn trio, verder bestaande uit Haggai Cohen-Milo op bas en Amir Bresler op drums, dit jaar met Radio Mediteran zijn achtste album uitgebracht. Vorig jaar maakte hij met het geslaagde album Sleepwalkers zijn debuut op Warner Music. Het album waarmee hij de Duitse prijs ECHO in de wacht sleepte. Klein is zeer productief door al kort na Sleepwalkers met deze nieuwe release te komen, waaraan hij tegelijk een behoorlijke tour verbindt, met onder andere een album presentatie in de Synagoge van Krefeld begin april.

Met negen stukken combineert Klein de culturele en muzikale sferen die we kennen van de gebieden rondom de Middellandse Zee. Een wonderlijke mix van Joodse, Arabische, Oriëntaalse en Balkanese invloeden. Met het openingsnummer Our Sea brengt hij een ode aan de zee die de culturen van de verschillende volkeren in het Mediterrane gebied verbindt. Een klankspel dat de sfeer van deze eeuwen oude beschavingen uitbeeldt met prachtige en snelle Joods en Arabisch klinkende motieven gedompeld in een bed van complexe jazz harmonieën. Met zijn analoge synthesizer voegt Klein een sound toe die het stuk compleet maakt. Tripoli, een eerbetoon aan zijn grootvader, baseerde Klein op een oude Libische folksong. Een koddig thema met een opzwepend ritme, waarbij Klein ook percussie gebruikt in duo met Bresler, waarmee je je gemakkelijk waant in een Oosterse Bazar.

Nog zo’n prachtig tot de verbeelding sprekend nummer is Desert Trip met een warm meditatief thema dat je in gedachten meeneemt naar een indrukwekkend woestijnlandschap. Gevoelige harmonieën ondersteunen het mooi uitgebalanceerde thema, dat appelleert aan warme gevoelens. Sofia Baby, gebaseerd op een Bulgaarse volksmelodie, is ook zo’n heerlijk nummer, met polyritmische frases en een luchtige speelsheid. Met Arak herinnert Klein aan de anijsdrank die zo karakteristiek is in het Middellandse Zee gebied en in verschillende landen, verschillende vormen kent. Het mediterrane temperament vinden we ook terug in nummers als Protest en Last Day of School met een prachtig stilistisch intro gevolgd door een expressie van ritme en klank.

Daar waar in het Midden-Oosten culturen uit elkaar drijven door spanning, haat en oorlog, weet Klein met zijn tomeloze creativiteit de culturen juist bij elkaar te brengen waardoor Radio Mediteran niet alleen een ode is aan de Middellandse Zee, maar tegelijk ook een ode aan vrede.  1. Arak