×

Recensie

Pop

17 november 2009

Norah Jones

The Fall

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

The Fall Norah Jones Pop 4 Norah Jones – The Fall Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het vierde album van Norah Jones een verrassing zou gaan worden was al langer duidelijk. Het album zou een breuk met haar eerste drie albums worden. Nu het album in de winkels ligt kunnen we inderdaad vaststellen dat miss Jones zich glansrijk herontdekt heeft.

Norah Jones werd ontdekt nadat ze als gast met vriend Jesse Harris avonden lang in de fameuze singer-songwriters club The Living Room; gelegen in de New Yorkse East Village, speelde. Haar carrière kwam in een razende versnelling toen haar debuutalbum Come Away With Me uitkwam. Het bleek het juiste album op het juiste moment. Relaxte jazzy popsongs met zeer sterke melodieën en Norah’s intense en emotievolle stem als prachtige troef. Het verhaal gaat dat platenlabel Blue Note, die haar getekend hadden, toen de eerste 100.000 albums verkocht waren Norah belden om, als grap, te vragen of het niet wat te snel ging. Ze hadden in jaren, als jazz label legendarisch geworden, niet zoveel albums meer van een artiest verkocht. Toen ze Norah korte tijd later belden dat er 500.000 waren verkocht en heel rap daarna 1 miljoen, begrepen Blue Note en Jones dat het menens was. Het debuut werd een wereldwijde millionseller en een nieuwe ster was geboren.

Nummer 2 en 3

Ze toerde vervolgens over de gehele wereld, verkocht grote zalen met groot gemak uit en maakte het wederom zeer succesvolle vervolgalbum Feels Like Home met vrijwel dezelfde groep muzikanten als haar debuut. Leidende man in die band was haar vriendje Lee Alexander die ook bassist en mede producer van de albums was. Minder jazzy, zelfs meer country getint, klonk ook het derde album Not Too Late als een klok en ook al een klein beetje anders, rauwer. Haar fraaie doorleefde stem stond wederom als een baken binnen de songs.

The Fall

Jones brak rond de kerst van 2007, net na het uitbrengen van haar derde album, met Alexander en nam ook muzikaal een aantal opvallende stappen. Zo zong ze o.a. mee met rockers Foo Fighters en de gevierde Americana singer-songwriter Ryan Adams. Ook hielp ze Wynton Marsalis en Willie Nelson in hun Ray Charles tribute. De vriendschap met Ryan Adams en met Will Sheff van Okkervil River resulteerde uiteindelijk in een aantal songs voor haar nieuwe album. Met het aantrekken van alternatieve producer Jacquire King, onder meer bekend van producties voor Kings Of Leon en Modest Mouse, werd vervolgens een grote stap naar een nieuw geluid gezet. Hij verzamelde in samenspraak met Jones een geweldige groep muzikanten, waaronder gitarist Marc Robot (Tom Waits, Elvis Costello) en wonderdrummer Joey Waronker (Beck, R.E.M.), die een geheel andere manier van muziek maken voor ogen hebben. Veel meer het avontuur zoeken binnen de songs. Daarnaast schreef Jones voor haar vierde album de meeste songs vanuit de gitaar in plaats van de piano. Het album verrast doordat de muziek rafelig en puur klinkt en doordat die sterke Jones melodieën daar zo perfect op aan weten te sluiten. Luister naar een prachtige ballade als You’ve Ruined Me, de song schuurt en gruist zoals de tekst verlangd. En ook in Back To Manhattan waar de oude Jones songskills in een compleet ander daglicht komen te staan. Het album kent puur sterke songs, verschillend in klant en sfeer, maar prachtig in eenheid versmolten. Alle hulde voor Jones die zich opnieuw heeft durven uitvinden en daar glansrijk in geslaagd is.

Foto: Danny Clinch

Tracklisting The Fall:

 1. Chasing Pirates
 2. Even Though (Feat. Jesse Harris)
 3. Light As a Feather (Feat. Ryan Adams)
 4. Young Blood (Feat. Mike Martin)
 5. I Wouldn’t Need You
 6. Waiting
 7. It’s Gonna Be
 8. You’ve Ruined Me
 9. Back To Manhattan
 10. Stuck (Feat. Will Sheff)
 11. December
 12. Tell Yer Mama (Feat. Jesse Harris & Richard Julian)
 13. Man Of The Hour


 1. Chasing Pirates
 2. Even Though
 3. Light As A Feather
 4. Young Blood
 5. I Wouldn't Need You
 6. Waiting
 7. It's Gonna Be
 8. You've Ruined Me
 9. Back To Manhattan
 10. Stuck
 11. December
 12. Tell Yer Mama
 13. Man Of The Hour