×

Recensie

Electronic

30 november 2021

Nightmares on Wax

Shout Out! To Freedom

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warp

Shout Out! To Freedom Nightmares on Wax Electronic 4 Nightmares on Wax – Shout Out! To Freedom Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een luisterrijke ervaring is Shout Out! To Freedom… , het nieuwe album van het Britse Nightmares on Wax. Alweer 33 jaar onderweg en steeds weer creatief en inspiratievol weet George Evelyn, de alleskunner achter Nightmares on Wax, ons opnieuw te verrassen met een geweldig album.

Nooit kunnen verwachten dat de man die ons in 1991 overrompelde met A Word of Science: The First and Final Chapter en vier jaar later met Smokers Delight, in 2021 nog net zo relevant zou zijn als toen. Nu, drie jaar na het album Shape The Future, klinkt Shout Out! To Freedom… wederom als een enerverende stap in ’s mans muzikale carrière.

Zijn negende album heeft weer diezelfde bijzondere samensmelting van electronic, soul, jazz, hiphop, dub en house en eenzelfde opzet met gasten als de succesvolle voorganger. Gemaakt in een tijd van reflectie, wat deze pandemie als vanzelf tot gevolg heeft, heeft Evelyn een album gemaakt waar zijn grote, levenslange liefde voor muziek alle ruimte krijgt.

Shout Out! To Freedom… heeft een warme gloed die in alle tracks Evelyn’s liefde voor diepe soul weergeeft. Luister naar wervelende tracks als Own Me en het fantastische Up To Us, met een geweldige zingende Haile Supreme, en wees volledig verkocht. Shabaka Hutchings, de nieuwe Britse jazzheld, steelt de show  in de fantastische tracks 3D Warrior en Wonder. Wat een fascinerend muzikant is hij toch.

Met op de gastenlijst ook nog nieuwbakken sterren Greentea Peng, Pip Millett, Sabrina Mahfouz, Mara TK, Beautiful People, Oshun en Wolfgang Haffner heeft Evelyn een wel heel bijzondere trits muzikanten te pakken die allen ijzersterke bijdragen leveren. Bijdragen die de songs echt verrijken.

Shout Out! To Freedom… is zo’n album om je heerlijk in onder te dompelen. De sfeer in ritmes is downbeat met af en toe een fraaie versteviging. Daarnaast zitten de songs razendknap in elkaar met steeds de juiste groove en met altijd een verrassende/avontuurlijke vondst. Met de juiste gasten op de juiste tracks en daar de instrumentals boeiend tussendoor.

De altijd al zo boeiende catalogus van Nightmares on Wax wordt met Shout Out! To Freedom…fantastisch aangevuld. 1. Shout Out! (Intro)
 2. Imagineering
 3. Creator SOS
 4. 3D Warrior
 5. Miami 80
 6. GTP Call
 7. Wikid Satellites
 8. Breathe In
 9. To Freedom (Interlude)
 10. Wonder
 11. Own Me
 12. Widyabad
 13. Isolated
 14. Trillion
 15. Up To Us