×

Recensie

Pop

02 september 2012

Neil Diamond

Hot August Night (40th Anniversary deluxe)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Geffen

Hot August Night (40th Anniversary deluxe) Neil Diamond Pop 4.5 Neil Diamond – Hot August Night (40th Anniversary deluxe) Written in Music https://writteninmusic.com

De twee door Rick Rubin geproduceerde albums 12 Songs (2005) en Home Before Dark (2008) brachten de gelouterde Amerikaanse songwriter Neil Diamond de afgelopen jaren terug aan de frontlinie. Na decennia tot een soort van showbizzartiest verworden te zijn na een zeer rijke carrière gedurende de jaren 60 en 70. Het was natuurlijk het legendarische dubbel live album Hot August Night, nu exact 40 jaar geleden, wat hem begin jaren 70 naar de top bracht.

Neil Diamond was al een gevierd artiest toen hij in augustus 1972 10 avonden achter elkaar op in The Greek Theatre in Los Angeles optrad. Niet alleen met songs die hij voor anderen had geschreven (onder meer de wereldhit I’m A Believer voor The Monkees) maar zeker ook op basis van eigen songs als Solitairy Man, Sweet Caroline, Song Song Blue, Cherry Cherry en I Am…I Said, die allen dikke wereldwijde hits werden, en acht soloalbums, had hij een flinke status opgebouwd.

Maar het was de op 24 augustus 1972, een van de 10 nachten van die eerder genoemde avonden in The Greek Theatre, opgenomen live registratie die hem een wereldster maakten. Nog geen half jaar na het concert op dubbel LP uitgebracht werd Hot August Night al snel gezien als het album dat Diamond niet alleen als excellent songwriter maar ook als uitstekend liveperformer openbaarde. Met een uitgelezen setlist, een uitstekend spelende band maar vooral een zeer sterk zingende Diamond werd het album een wereldwijd succes. En nog steeds is bij beluistering gelijk duidelijk waarom dat gebeurde: Diamond heeft de perfecte attitude, weet zijn publiek met veel enthousiasme en humor te verrassen, en heeft de juiste muzikanten om zijn songs (hoe corny ze soms ook zijn) met veel overtuiging neer te zetten. Zijn beste songs, en wat blijven dat er toch onverwachts veel, krijgen dan ook nog eens een echt heel sterke uitvoering mee.

Op de nieuwe deluxe editie die het album meekrijgt zijn nog wat extra songs bijgesloten. Zijn uitvoering van Randy Newman’s I Think It’s Gonna Rain Today (die eerder op het Diamond album Stones uit 1972 te vinden was) is een echt prachtige versie die ook het originele album had moeten halen. Ook het solo uitgevoerde Modern Day Version Of Love is een prachtige toevoeging.

In de wetenschap wat voor zoetsappige rotzooi Diamond in de jaren 80 en 90 soms uitbracht is dit album een fijne herinnering in hoe goed de man ooit was. Rick Rubin gaf bij de release van 12 Songs en Home Before Dark aan dat hij Diamond weer wilde aanzetten tot het schrijven van ‘echte songs’, songs die herinneringen opriepen aan zijn beste jaren. Rubin had gewoon Hot August Night als ijkpunt mogen noemen.

Tracklisting Hot August Night (40th Anniversary deluxe edition):

CD1

 1. Prologue
 2. Crunchy Granola Suite
 3. Done Too Soon
 4. Dialogue
 5. Solitary Man
 6. Cherry Cherry
 7. Sweet Caroline
 8. Porcupine Pie
 9. You’re So Sweet
 10. Red Red Wine
 11. Soggy Pretzels
 12. Gitchy Goomy
 13. And the Grass Won’t Pay No Mind
 14. I Think It’s Going to Rain Today
 15. Shilo
 16. Modern Day Version of Love
 17. Girl You’ll Be a Woman Soon
 18. Walk on Water
 19. Kentucky Woman
 20. Stones
 21. Musician Intros

CD2:

 1. Play Me
 2. Canta Libre
 3. Morningside
 4. Song Sung Blue
 5. Cracklin’ Rosie
 6. Holly Holy
 7. I Am…I Said
 8. Soolaimon/Brother Love’s Travelling Salvation Show


 1. Play Me (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)
 2. Canta Libre (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)
 3. Morningside (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)
 4. Song Sung Blue (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)
 5. Cracklin' Rosie (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)
 6. Holly Holy (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)
 7. I Am...I Said (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)
 8. Soolaimon/Brother Love's Travelling Salvation Show (Live At Greek Theatre, Los Angeles/1972)