×

Recensie

Alternative

31 januari 2016

The Nectarine no 9

Saint Jack

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Heavenly

Saint Jack Nectarine no 9 Alternative 4 The Nectarine no 9 – Saint Jack Written in Music https://writteninmusic.com

The Sound of Young Scotland, zo profileerde het Postcardlabel zich begin jaren tachtig. Dankzij de boeiende, ongepolijste platen van onder meer Aztec Camera, Orange Juice en Josef K stond Postcard er toen goed voor. Toch gebeurde er ruim tien jaar niet veel bij het label, totdat oprichter Alan Horne Postcard in 1992 nieuw leven inblies. Saint Jack van The Nectarine no 9 was een van de platen die midden jaren negentig op het label verschenen. Het was geen misselijke plaat.

Frontman van The Nectarine no 9 was Davy Henderson uit Edinburgh. Hij deed ten tijde van de eerste Postcardjaren al van zich spreken middels de punkfunk van zijn band The Fire Engines. Later keerde hij terug met het meer poppy Win. Met The Nectarine no 9 maakte hij in 1992 A Sea With Three Stars en in 1995 dit Saint Jack, dat nu via Heavenly opnieuw uitkomt.

Voor Saint Jack wilde de band een wat ruwer, minder kleurrijk en speels geluid dan op de eerste plaat. Dat men daarin was geslaagd blijkt al direct bij de titeltrack die het album opent: eigenwijze, brutale poprock met een noisy inslag. Een lekker ruw geluid dat even later met Can’t Scratch Out weer wordt neergelegd. The Nectarine no 9 had een sound die je niet zo gek veel hoorde in het Engeland van midden jaren negentig: prettig zeurderig, dwars, licht hypnotiserend maar met oog voor popappeal en een nog groter oog voor alternatieve Amerikaanse gitaarmuziek, van Lou Reed tot Pavement.

Henderson en consorten schrokken er niet voor terug om tussen de eerste en vierde track op Saint Jack twee instrumentals te plaatsen. Curdled Fragments met zijn gedempte percussie en fijne gitaarlijnen is de fraaiste van de twee. Verderop laat It’s Not My Baby Putting It Down zich beluisteren als een stiekeme opname uit een duistere fabriek. The Nectarine no 9 stond vaak garant voor onverwachte bokkensprongen: zo is er bijvoorbeeld ook een spoken word track te horen waarin een jonge ‘druggy’ te kijk wordt gezet.

Het best is The Nectarine no 9 als het indie-noise-poprock-pedaal wordt ingetrapt, zoals op het heerlijke, hypnotiserende Couldn’t Phone Potatoes, een track met een onontkoombare drive of als de band de Postcardfilosofie ‘In the meantime… before failure’ met verve uitdraagt, zoals in de nonchalante, melodieuze slackerpop van Clipped Wings & Flower Strings.

Saint Jack is een lekkere dwarse plaat vol rafelranden, experimenten en pakkende melodieën. En Davy Henderson was een echte ‘independent’, zoveel werd met deze plaat eens te meer duidelijk. Het album werd echter aan het zicht onttrokken door de Britpopstorm die overtrok tussen 1994 en 1997. Twintig jaar later krijgt deze ‘lost classic’ terecht een reissue. 1. Saint Jack
 2. Curdled Fragments
 3. Fading Memory Babe
 4. Can't Scratch Out
 5. This Arsehole's Been Burned Too Many Times Before
 6. It's Not My Baby Putting It Down
 7. My Trapped Lightning
 8. Just Another Fucked-Up Little Druggy on the Scene
 9. Couldn't Phone Potatoes
 10. Dead Horse Arum
 11. Firecrackers
 12. Un-Loaded for You
 13. Clipped Wings & Flower Stings
 14. Tape Your Head On