×

Recensie

Alternative

06 juli 2021

Mummy's a Tree

New Song

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: King Forward Records

New Song Mummy's a Tree Alternative 4 Mummy’s a Tree – New Song Written in Music https://writteninmusic.com

Bescheidenheid is een gekoesterde gouden eigenschap, maar kan tevens een groot struikelblok zijn. Stefan van den Berg maakt met Mummy’s a Tree al jarenlang prachtige klein gehouden popliedjes. Ze blijven hierdoor dat leuke opwarmertje van de avond, waarna vervolgens de grote jongens het overnemen. De band verzorgt het voorprogramma voor dEUS, My Morning Jacket, Big Country en Bettie Serveert maar dringt niet tot het bredere publiek door. De zesde New Song studioplaat moet daar eindelijk verandering in brengen.

De Nijmeegse popgroep Mummy’s a Tree is letterlijke naar de volgroeide stamboom vernoemd die met zijn gegronde wortels en breed uitslaande takken het graf van de moeder van Stefan beschermt. De akkoorden van het rariteiten titelstuk kronkelen zich als de verleidelijke slang uit het hof van Eden van die veilige basis los. De binding met de navelstreng is verbroken. New Song, een ander geluid. Iets meer manische gekte met de versterkte solerende gitaar op de voorgrond. Als bedevaartplaats wijken ze naar de Hansa Studio in Berlijn uit, waar The Strokes producer Gordon Raphael en zijn rechterhand Daniel Benyamin de opnames leiden en er een heerlijke dosis aan hoekige garagerock, gedragen dromerige crooners, symfonische rock passages, stellige postpunk en zevenmijlse plateauzolen glamrock aan toevoegen. Missie geslaagd? Reken maar van yes!

Eindelijk valt het allemaal samen. Stefan van den Berg laat zijn gitaar spreken er gooit er direct al een brok aan bevrijdende emoties uit. Mummy’s A Tree straalt op New Song de zelfverzekerdheid van een Nederlands supertrio uit. Drums, bas en gitaar, meer heb je in principe niet nodig. Rick Weren pomp met zijn zuurstofrijke baspartijen de gevraagde energie naar het muzikale hart, waarna Imre Elzer het in afgepaste ritmische slagen aan de verhalende zang en dirigerende gitaaraanslagen van Stefan van den Berg koppelt.

All Of This is een avondwandeling door het in verval geraakte Coney Island welke in de klassieke sprookjesnachtwals van Pipeline eindigt. De folky All of My Thoughts Americana netselt zich prima tussen het eerdere werk, al steekt deze er door het vollere geluid wel bovenuit. Het broeierige Spring is Coming flirt met Franstalige gekte, maar laat de song net heerlijk op het wateroppervlakte drijven zonder in de dreigende diepte weg te zinken. De Facewash exotica tript aangenaam op een zomers smoothie sound met een vleugje aan The Beatles strijkers weg.

Het in diepe lagen gezongen Leader in Town is gemaakt om in je hoofd rond te blijven spoken. Waar ken je die bluesy gitaarakkoorden toch van? Flarden afgerafelde Jimi Hendrix stukken passeren de revue. Ergens op een benevelde wolk kijkt de geest van de meester goedlachs toe. Een oppermachtige Stefan van den Berg laat die gouden tijden herbeleven en nogmaals horen dat zijn gitaarspel tot de top van Nederland hoort. New Song is de eerste geslaagde stap van een koerswijziging, het is aan Stefan van den Berg of hij het aandurft om steevast tegen de stroming in te blijven varen. 1. New Song
 2. All of This
 3. Pipeline
 4. All of My Thoughts
 5. Leader in Town
 6. Let's Go on a Journey
 7. Stop Breaking Down
 8. Bye
 9. Spring Is Coming
 10. Facewash
 11. White Spot