×

Recensie

Pop

15 februari 2012

Mull Historical Society

City Awakenings

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Xtra Mile

City Awakenings Mull Historical Society Pop 3.5 Mull Historical Society – City Awakenings Written in Music https://writteninmusic.com

Afkomstig van het eiland Mull weet Colin McIntyre, als geen ander hoe het voelt om de sprong van het platteland naar de grote stad te maken. Met dit City Awakenings brengt hij een ode aan de drie steden die hem het meest hebben beïnvloed: Glasgow, Londen en New York. Het nummer The Lights getuigt op sprankelende wijze van de opwinding die het binnenrijden van een stad teweeg kan brengen en is een radiohitje in de dop.

Het is niet het eerste memorabele nummer van Mull Historical Society (MHS). Op het debuut Loss uit 2001 stonden al een aantal gelauwerde singles: I Lied was een gevoelig pareltje, Barcode Bypass was zelfs debuutsingle van het jaar bij de NME en Watching Xanadu werd recentelijk nog tot de allerbeste Schotse tracks van de jaren nul gerekend. Het succes voerde MHS in de zomer van 2002 ook naar het buitenland, waaronder de Melkweg in Amsterdam. Hierna volgden nog twee albums die de band op de kaart hielden. De doorbraak bleef echter uit en Colin McIntyre ging verder onder zijn eigen naam.

Op deze comebackplaat van MHS, City Awakenings, komt McIntyre net als in 2001 een aantal malen goed voor de dag met originele en sympathieke pop. Het afsluitende Thameslink (London’s Burning) brengt ingetogen pracht die beelden oproept van ochtendmist boven de Theems. Het laat, net als het vakkundig gemaakte en folky, Fold Out City, horen dat MHS ook op een lager tempo kan boeien.

Over het algemeen zijn de tracks op City Awakenings echter wat vlotter en vrolijker. Must You Make Eyes At Me Now laat zich het best omschrijven als disco-Britpop en ook Honey Pie is een Britpoptrack met elektronica-injecties. MHS ademt hier de jeugdige energie van de grote stad.

Toch blijft MHS net even te ongrijpbaar om een groot publiek aan zich te binden. De indiepop van McIntyre is toegankelijk maar ook eigenwijs en niet per definitie voor de hitlijsten geschreven. Enige inspanning en welwillendheid zijn vereist. Wat dat betreft heeft MHS wel wat weg van Todd Rundgren. De stemmige, zwoele ballad This Is Not My Heart is illustratief: een mooie song die in handen van bijvoorbeeld Snow Patrol net even meer succes zou kunnen hebben. Of je dat moet willen is een tweede natuurlijk. Met het opvallend getitelde For Bas, The Hague, horen we een wat ruwere kant van MHS en blijkt Colin McIntyre nog steeds te kunnen verrassen, net als op het hieropvolgende, eerder aangehaalde, Thameslink.

Een sympathieke, herkenbare plaat van een bijna vergeten band. Toegankelijk maar met eigenwijs elan; City Awakenings is een prima comeback voor Mull Historical Society.  1. Must You Make Eyes At Me Now
  2. Can You Let Her Know
  3. The Lights
  4. Must You Get Low
  5. Fold Out City
  6. You Can Get Better
  7. This Is Not My Heart
  8. Honey Pie
  9. For Bas, The Hague
  10. Thameslink (London's Burning)