×

Recensie

Pop

16 augustus 2021

Mr Diagonal

North Pacific

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

North Pacific Mr Diagonal Pop 3.5 Mr Diagonal – North Pacific Written in Music https://writteninmusic.com

Geen SOS naar de wereld toe, maar wel een boodschap in een fles. Het was de bedoeling dat North Pacific zo op de markt gebracht werd. De werkwijze van Mr Diagonal; het alter ego van Dan Barbenel is kleinschalig gericht. Gewoon in eigen beheer, gelimiteerd uitgegeven in 500 cd’s, als sleutelhanger, een bericht in een fles of als digitale download. North Pacific is het reisverslag van een verdwaalde globetrotter, die in het verleden in groepsverband met het uit België afkomstige The Black Light Orchestra al een viertal albums heeft uitgebracht. Een Robinson Crusoe one-man show zoals hij het zelf verwoord in de zoete natuurklanken van het psychedelisch zomerse Maybe I’ll build a Boat. Al is het niet eerlijk om nu te spreken van een soloproject; oudgedienden Yannick Dupont (percussie) en Quentin Manfroy (basgitaar) zijn ook hier van de partij.

De van oorsprong uit Dundee afkomstige Schot heeft zijn woonplaats in het verleden verruilt voor Glasgow en Los Angeles en is de afgelopen twintig jaar voornamelijk in Brussel actief. Met North Pacific prikkelt hij de luisteraar tot het vormen van inspirerende beelden die in de nummers verborgen zitten. Als zwijgzame voedingsbodem en stille getuige neemt het decor van de Grote Oceaan deel aan de totstandkoming van een dertiental songs waarin vooral India gehuldigd en geëerd wordt. Broeierig en rusteloos als de zuidelijke uithoeken, koel en beheerst als het meest noordelijke gedeelte. Verborgen geheimen van donkere dieptes en nieuwsgierigheid van de flora en fauna die zich wel zichtbaar voor de buitenwereld opstelt. De flessenpost symboliseert de oneindigende vrijheid en een onbeantwoorde hulpvraag. Zittende op een wasmachine kijkt de in een glazen sneeuwbol gevangen zanger toe hoe de aarde afhankelijk blijft van het brainwashende kapitalisme die de schoonheid kunstmatig projecteert.

Dan Barbenel neemt je mee naar het exotische Indiase nationale park Bannerghatta waar oude uitgestreden leeuwenkoningen genieten van een welverdiend pensioen. Met de bezoekende mensheid die zich als toerist aanpast aan de natuurlijke wetten van het prachtige safaripark. Dromerig en kleurig met de verraderlijke dreiging van het loerende gevaar. Sprookjesachtig en geromantiseerd als de oorspronkelijke Jungle Book verhalen van de Britse schrijver Rudyard Kipling. De Indian Ocean als de veiligheid van de jeugd, een immense baarmoeder waarvan de basis al veertig jaar geleden geschreven is. Wachtende op het juiste moment om zich als croonende spraaktaal te presenteren. Duizend-en-een-nacht vertellingen die al slaap wiegend eindigen in het ritmische A Thousand Sunsets.

Serendipity House is een in Goa gevestigde elitair Hotel California. Het ultieme vakantie oord voor de draagkrachtige upper class. De oudheid van het klassieke pand komt tot leven in de hooghartige geschoolde pianotoetsen en de dramatische musicalwending van de overdreven gedragen zang. Van totaal andere orde is het lichtelijke gestoorde 21st Century Cats waar Dan Barbenel zijn innerlijke Tom Waits imitatie tevoorschijn tovert. Stijlvol en met respect werkt hij zich door de jazzy onbetrouwbare Indiase luipaardentrack heen. Bij het tekstuele flauwe What do you do with a Manioc? wil die soortgelijke gekte niet helemaal werken, al kleuren die schots en scheve lijnen verder wel prima op North Pacific.

We maken de overstap naar Japan, en spoelen aan op het eiland Yakushima met het jazzy Red Lighthouse als nieuwe gids, wiens lichtstralen je verleiden. Pijnlijk schreeuwende gitaargolven die het verraad aankondigen, als Mr Diagonal zijn tocht op een andere plaats voorzet. Het onderdompelende synthpopstuk Hyoryo no Tegami is het Japanse zusje van het Franse Encore une Bouteille à la Mer die zich uiteindelijk als instrumentaal fusion tussengedeelte een plek op North Pacific toe-eigent. Het titelstuk North Pacific is de hemelpoort naar de eeuwige berusting, traag en geheimzinnig, volgens de principes van een mythologische vlakke aarde die stopt waar de oceaan ophoudt.



 1. Bannerghatta
 2. Serendipity House
 3. Transition
 4. Indian Ocean
 5. Red Lighthouse
 6. Hyoryo no Tegami
 7. 21st Century Cats
 8. Encore une Bouteille à la Mer
 9. What do you do with a Manioc?
 10. A Little Island Far Away
 11. Maybe I'll build a Boat
 12. North Pacific
 13. A Thousand Sunsets