×

Recensie

Alternative

09 juli 2014

Morrissey – Vauxhall And I (deluxe edition

Vauxhall And I (deluxe edition 2014)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Parlophone

Vauxhall And I (deluxe edition 2014) Morrissey Alternative 4.5 Morrissey – Vauxhall And I (deluxe edition 2014) Written in Music https://writteninmusic.com

Het vierde soloalbum van Morrissey was wederom een fantastisch album. Gevoed door het enorme succes van de single The More You Ignore Me, The Closer I Get werd het album het grootste wereldwijde Morrissey solosucces.

Opvolger van het door Mick Ronson geproduceerde Your Arsenal was het door oud gediende Steve Lillywhite geproduceerde Vauxhall And I een sober, ingetogen tegelijk dromerig en sfeervol album. In een erg mooie combinatie van rockers en akoestische ballads verwerkte Morrissey op het album de dood van drie zeer dierbare vrienden (producer Mick Ronson, manager Nigel Thomas en vriend Tim Broad) in zijn teksten. Het geeft het album een donker emotionele sfeer mee. Maar zoals we al van The Smiths en Morrissey’s eerste solo albums weten is melancholie de prachtige drijfveer die Morrissey zo goed maakt.

Gelijk met albumopener Now My Heart Is Full en het daarop volgende Spring-Heeled Jim, met zijn onnavolgbare swing, start het album weergaloos. Het erg fijne Billy Budd en het prachtige Hang On To Your Friends sluiten daar naadloos op aan. Met het daarop volgende The More You Ignore Me, The Closer I Get is gelijk wel heel erg duidelijk dat gitaristen Boz Boorer en Alan Wythe met memorabele melodieën op de proppen zijn gekomen en dat de zanglijnen en teksten van Morrissey daar naadloos op aansluiten. De rest van de songs van het album zijn al net zo indrukwekkend. Met I Am Hated For Loving, het tekstueel overduidelijke Why Don’t You Find Out For Yourself, het heerlijk lome Lazy Sunbathers en Speedway als beste voorbeelden.

Van alle Morrissey soloalbums komt Vauxhall And I het dichtst bij de sound van The Smiths, al zijn het deze keer de fijn robuuste dan weer subtiele gitaren van Boorer en Wythe die de smaakmakers zijn. Voor Morrissey was Vauxhall And I tevens het album dat het moeilijkst was om te maken. Hij was vlak daarvoor door diverse media vanwege het niet begrijpen van de tekst van The National Front Disco (afkomstig van het album Your Arsenal) door diverse media, met de NME voorop, volledig kapot geschreven. Met het voor de zoveelste keer tegen de muur gezet worden door de media, waar Morrissey altijd een haat-liefde verhouding mee gehad heeft, en het overlijden van 3 dierbaren vond hij het tijd afscheid te nemen. Maar dan wel met zijn allerbeste album. Vauxhall And I is daar het indrukwekkende bewijs van. Met het succes van het album en de daarop volgende lovende reacties in de Britse en internationale pers kwam uiteindelijk alles weer goed en bleek zijn vierde album gelukkig niet Morrissey’s laatste.

Bij de deluxe 2014 dubbeleditie van het album is een niet eerder uitgebracht concert vanuit de Theatre Royal in Londen uit 1995 op een extra CD bijgesloten. Het concert geeft een meesterlijk overzicht van Morrissey’s songs tot dat moment en laat een band horen die superhecht is en volledig in dienst van de geweldige stem van Morrissey speelt. Geweldig concert!

Tracklisting Vauxhall And I (deluxe edition 2014):

CD1 (original album remastered):

 1. Now My Heart Is Full
 2. Spring-Heeled Jim
 3. Billy Budd
 4. Hold On To Your Friends
 5. The More You Ignore Me, The Closer I Get
 6. Why Don’t You Find Out For Yourself
 7. I Am Hated For Loving
 8. Lifeguard Sleeping, Girl Drowning
 9. Used To Be A Sweet Boy
 10. The Lazy Sunbathers
 11. Speedway

CD2 (Live At The Theatre Royal Drury Lane):

 1. Billy Budd
 2. Have-A-Go Merchant
 3. Spring-Heeled Jim
 4. London
 5. You’re The One For Me Fatty
 6. Boxers
 7. Jack The Ripper
 8. We’ll Let You Know
 9. Whatever Happens I Love You
 10. Why Don’t You Find Out For Yourself
 11. The More You Ignore Me, The Closer I Get
 12. National Front Disco
 13. Moon River
 14. Now My Heart Is Full