×

Recensie

Electronic

11 november 2020

Molchat Doma

Monument

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sacred Bones

Monument Molchat Doma Electronic 3.5 Molchat Doma – Monument Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Minsk afkomstige nostalgische new wave Molchat Doma drietal ontwikkelt zich in een paar jaar tijd vanuit een wat duistere underground positie tot een veelal gerespecteerde retro postpunk act, die binnen het thuisgebied van Wit Rusland steeds meer indruk maakt. Begrijpelijk dus dat het invloedrijke uit Brooklyn afkomstige Sacred Bones label ze nu oppakken, die ze de mogelijkheid geven om zich met hun derde Monument plaat ook ver buiten de landsgrenzen te presenteren.

Dat de gezongen voertaal Russisch blijft lijkt mij een bewuste keuze. Hiermee vermijden ze het risico dat het allemaal grammatisch wat gebrekkig en krom overkomt. De statische wat monotone coldwave Oostblokzang leent zich hier namelijk perfect voor. Het verwoordt de romantische heimwee naar vroeger waar verbitterende koude winters, het destructieve milieuvraagstuk en de dreigende escalaties van Oost en West het wereldbeeld bepalen. Ondanks die onzekere periode ontstaat er juist ook door die conservatieve behouden sfeer een prachtig knus saamhorigheidsgevoel, welke in de kapitalistische egocentrische jaren negentig al snel geëlimineerd wordt.

Bedwelmende donkere synthesizerkrachten verzamelen zich op het sterke Monument. De mystiek van een hardwerkend georganiseerd Oostblok klimaat komt in de lompe strenge discobeats en het gebruik van destructief percussie metaal terug. Deze basis wordt door opgewekte transparante Italodisco Eurodance en Neue Welle invloeden overstemt waarbij veelal aan de Italiaanse en Duitse scene gememoreerd wordt.

Ondanks de beperkingen van het corona virus maakt het trio bij het flitsende Discoteque een imponerende videoclip, waarbij kolossale beelden van communistische grootheden als zwijgende silent disco toeschouwers de hoofdrol vervullen. De sfeer is hard en kil met veel grijstinten, waarbij juist die kleurrijke zaalbelichting voor het contrast zorgen. Prachtig weergegeven door de plaatsing van een futuristisch clubconstructie tussen de statische conservatieve blokkendoos gebouwen.

Egor Shkutko heeft die zware melodieuze diepgang in zijn persoonlijke treurende vocalen, waarmee hij zich met gemak naast boegbeelden kan meten die als nieuwe binnengehaalde antihelden het zwartgallige uitzichtloze depressieve sfeertje van the eighties domineren. Deze afstandige houding transformeert ze ironisch genoeg juist tot de gevreesde tieneridolen, terwijl bands zich daar principieel tegen afzetten. Een wrang contrast die op een onverwachte onvoorspelbare wijze zijn uitwerking heeft.

De Russische woorden voelen vreemd genoeg totaal niet gedateerd aan. De eenzaamheid van de geïsoleerde hedendaagse maatschappij komt hierdoor nog indrukwekkender naar voren. Ondanks de ontwikkeling van Social Media is er nog steeds behoefte aan het onbekende, een ontdekkingsreis die zich op minder bekende culturen en gewoontes richt. Pavel Kozlov vangt met zijn baspartijen de verslinderende duisternis op, welke een passend evenwicht geven aan de schelle verbeeldende synths en rake puntige gitaarakkoorden die juist het licht vertegenwoordigen.

Met dansbare funkrock en gekwelde zielen liefdesverklaringen zoekt Molchat Doma aansluiting bij de wanhopige gecreëerde fabuleuze new romantics sprookjeswereld, die hiermee de confronterende realiteit ontvluchten. Een druggy roes waakt als laaghangende nevel over de dreigende teloorgang. Monument haakt op het gemeenschappelijke neerslachtige gevoel in, maar geeft er wel een positieve wending aan. Vergeet niet om te dansen, maar dans niet alleen om te vergeten.  1. Утонуть / Utonut'
  2. Обрешен / Obrechen
  3. Дискотека / Discoteque
  4. Не Смешно / Ne Smeshno
  5. Ответа Нет / Otveta Net
  6. Звезды / Zvezdy
  7. Удалил Твой Номер / Udalil Tvoy Nomer
  8. Ленинградский Блзз / Leningradskiy Blues
  9. Лббить и Выполнять / Lubit' I Vypolnyat'